– Det startet med at vi trodde vi skulle gjøre noe for ham, men det viste seg at det var vi som fikk mest igjen i form av utmerket arbeid.

Det sier avdelingsleder Silvia Jørgensen på tekniske tjenester i Andøy kommune. Hun ønsker å dele de gode erfaringene hun har hatt som praksisvert for Bjørnar Sivertsen som trengte utplassering for å gjøre vaktmesterarbeid. Det var Vesterålsprodukter tok kontakt med kommunen fordi Sivertsen trengte arbeidsavklaring.

- Jeg tenkte først og fremst at det kunne være greit å hjelpe ham da jeg takket ja til dette. Men han har vært så flink at vi bare har fått positivt tilbake, sier Jørgensen.

Jørgensen visste lite om Sivertsen i utgangspunktet, og måtte sakte prøve å finne ut hva han egnet seg til.

– Vi begynte med maling, siden det er noe mange kan gjøre. Det fungerte bra, og vi tenkte på de områder i vår enhet som vaktmestertjenestene er mest fraværene på, sier Jørgensen

Vaktmestrene har store bygningsmasser over store områder. Barnehagene er de byggene som ikke blir prioritert, og styrerne har kommet med ønsker om hva de ønsket å prioritere for sine bygg. Fem av kommunens syv kommunale barnehager ga tilbakemelding om hva de ønsket, og det har fungert veldig bra, ifølge Jørgensen.

- Han har vært veldig flink. Barnehagene har gitt mye skryt til bake, sier hun.

Arbeidsrettede tiltak

Veileder Lise Sandvold i Vesterålsprodukter opplyser at hun har kontor på Sortland, og jobber med arbeidsrettede tiltak for de som har vært sykemeldt.

– Sivertsen ble henvist til oss fra NAV Andøy, og vår oppgave er å hjelpe ham i forhold til arbeidsrettede tiltak, sier hun.

Sivertsen har jobbet i Andøy kommune i tre måneder.

Den første perioden jobbet han 50 prosent, for så å gå på en gradvis tilvenning opp til 100 prosent Sivertsen selv synes det har væt veldig kjekt å prøve seg som vaktmester.

– Man har en selvstendig hverdag. Det er snakk om å tilpasse jobben til tider da det er mest praktisk å å utføre for eksempel malingsarbeid. Siden det ikke er greit å ha barnehagebarn rundt seg da, så er slikt tatt på kveldstid, sier han.

Jørgensen ramser opp noen av arbeidsoppgavene hans som har gått ut på å skifte gulvbelegg, montere panelovn, spikre opp bordkle, fikse en vask som var tett, ordne rømningsvei, montere hyller etc.

Sandvold opplyser at målet er å få deltakerne ut i arbeid.

- I dette eksempelet ser Jørgensen at han gjør en god jobb, og håpet er da at han har skapt et behov som de vil ha, sier hun.

Vinn-vinn situasjon

Jørgensen nikker bekreftende.

– Det viste seg at det var vi som fikk hjelp. Det er dette jeg ønsker å dele med andre bedrifter. Jeg vet at mange bedrifter sier nei når de får forespørsel om å ta imot folk til arbeidspraksis. Jeg vil anbefale dem å gi folk en sjanse. Ikke bare for å hjelpe, men også for at de får god hjelp selv. Det blir en vinn-vinn-situasjon for alle, sier Jørgensen.

Selv har hun svært lite handlingsrom i Andøy kommune til nyansettelser.

– Vi skjærer ned, men dersom vi hadde hatt ledige jobber, så har Sivertsen gjort en så god jobb, at jeg gjerne skulle ha ansatt ham, sier hun.

Sivertsen vartidligere maskinist på fiskebåter, men skadet seg i forbindelse med et fall for noen år siden. Etter mange forsøk på å komme tilbake som maskinist, innså han at det ikke gikk, og dermed måtte han se seg om etter andre yrker.

Kan anbefale ham

Sandvold opplyser at Sivertsen har vært sykemeldt et års tid, og at NAV har engasjert Vesterålsprodukter om hjelp til å avklare hans arbeidskapasitet.

– Nå har vi prøvd han ut i ti uker som vaktmester, og funnet ut at det fungerer bra for ham. Nå må han ut og søke jobb, sier Sandvold i Vesterålsprodukter.

Vesterålsprodukter har hjulpet ham med å lage CV og bli klar for å søke på jobber.

-Når han har fått så gode tilbakemeldinger fra Andøy kommune, så kan vi enkelt gå god for at han egner seg for arbeidslivet som vaktmester, sier Sandvold.

Sivertsen er spent på arbeidsmulighetene.

– Det med å legge fram CV og søke på jobber her er en ny verden for meg. Da jeg var på båter på havet var det bare å ta en telefon og så var jobben min, sier han.