Verneombud Tanja Lockert Larssen, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Kate Haugen og hovedtillitsvalgt i Sykepleierforbundet Tony Jensen som representerer de ansatte på DPS-avdelingene på Andenes og Straume, mener at det er behov for behandlingstilbud på Andenes. Ifølge dem er klinikksjef Trude Grønlund er fullstendig på villspor når hun hevder at det er for få pasienter til at det er noen vits i å ansette nye miljøterapeuter på Vesterålen DPS, Andenes.

Andøyposten skrev forrige lørdag at Nordlandssykehusdirektøren går inn for å avvikle  psykiatriavdelingen på Vesterålen DPS (Distriktspsykiatrisk senter), Andenes. Fredag ble saken vedtatt med full tilslutning fra styret i Nordlandssykehuset.

- Er ikke pasientgrunnlag

Klinikksjef Trude Grønlund som er saksbehandler for avviklingssaken, sa i samme avis at det bare er en miljøterapeut igjen av det ambulante teamet på Andenes, og at driften derfor har avviklet seg selv. Hun sier videre at det ikke er nok pasientgrunnlag til at det er noe poeng i å lyse ledige ut stillinger for å ansette folk, og at det ikke har kommet noen reaksjoner fra pasientene på nedtrappingen.

Les mer: Kaller driften uforsvarlig

Verneombudet reagerer

Det er dette som har fått både verneombud og tillitsvalgte til å reagere.

– Psykisk syke har ofte mer enn nok med seg selv og de utfordringer de står overfor. De har verken kapasitet til å kontakte ledelsen i Nordlandssykehuset eller oppsøke media, påpeker Larssen.

Videre påpeker hun at de har stilt seg undrende til at henvisningene til Andenes og Straume har uteblitt, i forhold til om det kan handle om en bevisst strategi. Med bakgrunn i at landet forøvrig har et økende antall mennesker med psykiske problemer, er det vanskelig å se at det er annerledes i Vesterålen.

– God kompetanse på Andenes

Det var i 1997 at avdelingen på Andenes ble åpnet med 16 ansatte og seks sengeplasser. Den første moderniseringen startet i 2007, da langtidspasienter ble flyttet hjem til kommunene.

Et ambulant team som drev oppsøkende virksomhet til pasienter i hjemmet ble etablert, sammen med poliklinisk behandlingsoppfølging ved avdelingen.

Larssen, Haugen og Jensen reagerer på uttalelsen til Grønlund der hun påpeker at det bare er miljøterapeuter og sykepleiere på Andenes, og at det er vanskelig å drive spesialisthelsetjeneste på en slik måte uten psykiater og psykologspesialister.

– Faren ved et slikt tankesett er at man blir så spesialisert at det til slutt ikke finnes pasienter som passer inn i spissing av behandlingstilbudet. DPS Andenes har særlig god kompetanse og årelang erfaring på det psykososiale behandlingsforløpet. De har alle videreutdanning innenfor rus, psykiatri, gruppeterapi og diverse, påpeker trioen.

Et godt samarbeid mellom spesialist og miljøterapeuter er en forutsetning for å få til et godt behandlingsforløp. I dagens moderne teknologiske samfunn finnes det mange teknologiske hjelpemidler som kan benyttes for å ha kontinuerlig kontakt og oppfølging,  da trenger ikke spesialistene reise hele veien til Andenes for enhver konsultasjon.

Naturlig at folk slutter

Larssen synes utviklingen som har ført til at det nå bare er en ansatt igjen i arbeid på Andenes er helt naturlig.

– Alt var usikkert, og folk var så utrygge at de da valgte å bytte jobb for ikke å risikere å bli arbeidsledig. Noen følte belastningen så sterkt at de ble sykemeldt, forteller Larssen.

Hun aviser Grønlunds påstand om at det ikke er pasientgrunnlag nok for seks miljøterapeuter på Andenes.

– Savner protester

Larssen, Haugen og Jenssen er overrasket over at at det ikke kommer noen reaksjoner på den bevisste nedtrappinga av distriktspsykiatritjenesten som skjer i Vesterålen og andre steder i landet.

– Det er altfor stille rundt nedbyggingen. Vi er glade for at ordfører Jonni Solsvik kom på banen i Andøyposten og på vol. no torsdag, men det burde ha vært reagert tidligere.

DPS, Andenes var det første av tre DPS som ble opprettet i Vesterålen. De statlige føringer var da at de store psykiatriske sykehus (tredje linje) kun skulle gi tilbud for akutte tilfeller, og overføre disse til DPS`ene når situasjonen var blitt mer stabil, samt være behjelpelig med utredning av pasienter, påpeker de.

Den miljøterapeutiske pasientbehandlingen skulle foregå i pasientenes boligmiljø. DPS skulle være sykehusene sin forlengede arm, og ha et godt samarbeid om behandling/veileding med pårørende og helsepersonell i alle Vesterålskommunene, sier de.

God pasientbehandling

Larssen påpeker at dette med definisjonen på god behandling også innebærer relasjonsbygging som krever både tid og nærhet i oppfølgingen av pasienten.

– En pasient som ikke kan få behandling på Andenes, har reisetid 4-6 timer for hver behandling. Dette er tiden det tar å reise med drosje som skal rundt omkring i distriktet og hente pasienter. Hva vil engstelige pasienter egentlig sitte igjen med etter en slik dag? De gode relasjonene som DPS ute i distriktet skaper, er avgjørende for å oppnå den beste behandling for pasientene i nært samarbeid med spesialistene, avslutter hun.

Andøyposten forsøkte fredag å få kommentarerr fra klinikksjef Trude Grønlund uten å lykkes.