Andøyposten måtte helt opp på klinikksjefnivå i Bodø for å finne ut hva som skjer på Vesterålen distriktspsykiatriske senter på Andenes.

Klinikksjef Trude Grønlund på psykisk helse- og rusklinikken underlagt Nordlandssykehuset, som også er sjef for psykiatrien i Lofoten, Vesterålen og Salten, opplyser at hun går inn for å avvikle det ambulante teamet som er lokalisert på Andenes. Nordlandssykehuset skal styrebehandle saken fredag 14. november.

– Vesterålen DPS vil gå som før, men driften vil sentreres til Stokmarknes, sier hun.

Fredag 14. november vedtok styret i Nordlandssykehuset å legge ned DPS på Andenes, slik Grønlund argumenterer for.  Les mer: Vedtok nedleggelse av DPS på Andenes

Ambulant team

Hun viser til at det ble etablert et ambulant team med seks ansatte etter forrige omstiling på Andenes, der det opprinnelig var fire sengeplasser.

– Det ble igjen seks behandlere som skal ha oppsøkende tjeneste og behandle pasienter hjemme. Av de seks stillingene er det fire som har fått seg jobb andre steder, i tillegg til at det er en langtidssykemeldt. Det går ikke an å drive en forsvarlig tjeneste med en ansatt. Reglementet er  slik at det alltid må være to på hjemmebesøk, hvis man ikke kjenner pasienten godt. Man vet aldri hvordan pasienten kan agere, sier Grønlund.

– For lite å gjøre

– Hva med å lyse ut ledigestillinger?

– Det er ingen vits.  De vil ikke ha nok å gjøre. Pasitenvolumet er såpass lite at vi ikke klarer å sysselsette så mange mennesker på Andenes. Vi har ikke råd til å ha folk gående og nærmest tvinne tommeltotter. Dette er et team med miljøterapeuter og sykepleiere, og ikke leger og psykologispesialister. Det er vanskelig å drive speialisthelsetjenesten på en slik måte, all den tid vi ikke har spesialister nok til å drive en slik desentralisert tjeneste, påpeker hun.

Hun forklarer årsaken til at avdelingen på Andenes i sin tid ble lagt om fra døgnenhet til dagbehandling, stammer fra sentrale føringer.

– Pasienten får besøk av behandlere hjemme, eller så blir de med på ulike aktiviteter ute. Våre ambulante team brukes også til veiledning av kommunehelsetjenesten, sier Grønlund.

Psykiatribehanding går ut på diagnostisering, behandling og så hjemreise for å få oppfølging der, eller man kan bo hjemme og dra til polioklinikken på sykehuset for å få samtale med behandler så ofte det er behov.

– En med psykisk sykdom skal kunne mestre livet sitt i lokalmiljøet, og du blir fortere frisk av å være ute blant folk enn å ha et liv på institusjon, påpeker Grønlund.

Mange pasienter har lidelser de ikke blir frisk av, men det kan legges til rette for et god liv i lokalmiljøet ved at spesialisthelsetjenesten og primærhelsetjenesten sammen ivaretar pasienten i ulike stadier av behandlingsforløpet.

Lav utnyttelse

– Døgnplassene på Andenes hadde svært lav kapasitetsutnyttelse. Det gir dårlig pasientbehandling og dårlig ressursutnyttelse. Det er bedre for pasientene å få behandling i sitt hjem eller ved å gå til konsultasjon. Det viste seg at det ikke var så stort behov innenfor psykiatrien på Andenes som vi først hadde antatt, sier hun.

Hun viser til at alle pasienter i Norge har krav på et likeverdig tilbud innenfor spesialisthelsetjenesten, og det er en grense for hvor mye et slikt tilbud kan desentraliseres.

– Ikke press fra pasienter

– Vi har for få spesialister til at de kan bruke mesteparten av tiden sin til å kjøre rundt i distriktet. Pasienter får et bedre tilbud ved å reise til Stokmarknes for å bli behandlet der. Ventetiden blir kortere og kvaliteten på tjenesten bedre, sier hun.

Hun viser til at Nordlandssykehuset ikke har merket noe press fra pasienter i Andøy som ikke får det tilbudet de ønsker seg på grunn av nedtrappingen på Andenes.

– Jeg kjenner ikke til et eneste sted i Norge som har en slik desentralisert struktur som det har vært i Vesterålen med Andenes og Bø. I lys av begrensede ressurser og tilgang på spesialister, så er det mest hensiktsmessig at de reiser til sykehuset for å få vurdering av spesialister sier hun.

Når det gjelder engasjementet fra ordfører Jonni Solsvik og de andre ordførerne i Vesterålen i forhold til Vesterålen DPS og nedbyggingen der, så sier Grønlund at partene nok har en litt ulik forståelse av hva som er et kommunalt ansvar, og hva som er sykehusets ansvar.

Det er i alle fall et faktum at vi er en spesialisttjeneste som skal ivareta alle innbyggerne i Vesterålen. Vi har ikke ansvaret for kommunale tjenester, avslutter hun.

Intervjuet var publisert første gang lørdag 8. november i Andøyposten.