Eksperimentet går ut på å skyte en kraftig radiobølge opp mot ionosfæren. Energien fra bølgen absorberes av ionosfæren, og når elektronene varmes opp til 3.000–4.000 grader Kelvin (2.726-3.726 grader Celsius), eksiteres de, og når de da kolliderer med det lille av atomer og molekyler som finnes i ionosfærens vakuum, går noe av energien over til lys.

Ikke farlig

Fysikkprofessor Björn Gustavsson sier til avisa Itromsø at eksperimentet ikke er farlig.

– Nei. Energien vi bruker er mye mindre enn den som kommer ned med nordlyset. Vårt eksperiment omfatter et område på 30–40 kilometer i diameter og er knapt synlig, mens nordlyset som går fra horisont til horisont er 100-30.000 ganger så lyssterkt, forsikrer Gustavsson.

I følge Itromsø blir første del av eksperimentet utført i dag, men det blir også utført onsdag 19. november og i perioden 24. - 28. november. Han opplyser at eksperimentene begynner klokka 16 disse dagene og at de er avhengig av at det ikke er naturlig nordlys den dagen og at det er klarvær.

Vil ha bilder

Gustavsson sier til Itromsø at han ønsker hjelp fra Nord-Norges mange nordlysfotografer.

– Hvis jeg kunne få tilsendt bilder fra forskjellige steder, ville det hjelpe meg i forskningen, sier fysikkprofessoren. I følge en tabell professoren har utarbeidet, kan det kunstige nordlyset sees mot øst fra Andenes og høyden angis til å være 63 grader over horisonten.

Det kunstige nordlyset er ikke sterkt nok til å kunne sees med bare øynene, men med et kamera som kan stilles på lang lukkertid, skal det være mulig å feste det til minnebrikken.