Torsdag 25. september stod Toril og Kjetil på toppen av fjellet Manaslu i Nepal sammen med turkamerat Atle Heum, 8163 meter over havets overflate.

– Hvordan føltes det å ha nådd toppen?

– Du er så sliten at du egentlig ikke føler noe glede for lenge etter, sier Toril.

– Ja, andre tror kanskje at man står der oppe og jubler, men man registrerer egentlig bare at man er kommet opp, tilføyer Kjetil.

Kina sa nei

De to tindebestigerne har en rekke av verdens mest kjente fjell på merittlisten, og avslører at de egentlig ikke skulle vært på toppen av Manaslu.

– Nei, planen var egentlig å bestige det 8201 meter høye fjellet i Cho Oiu i Tibet, men en måned før vi skulle dra fikk vi vite at vi ikke fikk visum til Kina, forteller Toril. Hun legger skylden for det på Torbjørn Jagland og det fastlåste forholdet mellom Norge og Kina de siste årene.

– Cho Oiu er det teknisk enkleste fjellet over 8000 meter å bestige, sier Toril.

– Ja, Manaslu er mye brattere, mer utfordrende og med mye bruk av tau, sier Kjetil. Hadde de hatt bedre tid til å finne et nytt fjell så hadde de kanskje ikke valgt Manaslu, som er kjent som et av de farligste fjellene å bestige.

– Etter visumavslaget fra Kina så var vi vel mest fokusert på å komme oss på tur til et fjell over 8000 meter, sier Toril.

En uke før tiden

De to understreker at selskapet de reiste med var veldig seriøst og hadde stor fokus på sikkerhet. Før selve toppturen startet de med en ti dager lang akklimatiseringstur til en topp på 5500 meter. Firmaet de reiste med eies av sju brødre og de har til sammen 57 turer til toppen av Mount Everest.

– Etter et par dager i Katmandu reiste vi opp til basecamp på 4600 meter. Over denne var det fire andre camper, og det tok ikke så mange dagene før vi var i gang med selve turen til toppen, forteller Kjetil. Toppen nådde de en uke før planlagt tid og det at de hadde tatt akklimatiseringsturen og at de tålte høyden godt, gjorde at de kunne gå tidligere.

Tøffe forhold

De to forteller om tøffe forhold på tur opp. Det var bratt og temperaturen var lav.

– Fra vi gikk fra basecamp var det tungt hele tiden. Vi gikk nesten 1000 høydemeter hver dag. På de andre turene vi har vært på så har det vært den siste dagen, med toppstøtet, som har vært tung. Nå hadde vi fire slike dager etter hverandre, sier Kjetil. Han forteller at de gikk med ekstra oksygen og maske foran ansiktet hele tiden.

– Bare det å ta av masken for å drikke og spise ble man sliten av. Når du passerer 5000 meter så har man bare 50 prosent av oksygenopptaket, og så avtar det videre oppover, forklarer Kjetil.

– Siste natta, i den øverste campen, så våknet vi av at det var 15 minusgrader inne i teltet om morgenen. Vi sov med absolutt alt av klær på og lå tre i hvert telt for å holde varmen, forteller Torild. Oppe på toppen var de tre turkameratene nordmenn nummer 10, 11 og 12 som har besteget fjellet.

– Vi var oppe på toppen i kanskje en halvtime før vi begynte på turen ned igjen, og det var så trangt helt oppe at vi bare kunne være to om gangen der, sier Toril.

Hva er drivkraften?

– Hva er det som driver dere til å dra på slike turer?

– Det er utfordringen, mestringsfølelsen og det å ha noe å trene i mot. Vi er jo noen hardbarka nordmenn, men det må du ikke skrive, sier Toril med et smil. Kjetil mener det handler om å finne seg et mål og prøve å nå det.

– Men jeg tror ikke det blir noe høyere nå, sier han.

– Mannen min Kai har sagt at hvis jeg skal høyere nå, så må jeg finne meg en ny mann, sier Toril. Hun legger til at selv om de to var veldig fokusert på turen og ikke bekymret seg for sikkerheten og lignende, så var situasjonen en annen for de som ventet hjemme.

– De vet mindre om hva som skjer, så de som satt hjemme har nok hatt det tøffere mentalt enn oss som har vært på tur. Så man kan si at det er litt egoistisk å dra på slike turer, sier Kjetil.

– Ja, det er en egotripp, men vi har fått lov av de hjemme, understreker Toril.

Nye turer

Selv om det er kort tid siden 8000-metersturen, så har de to allerede planene klare for neste tur.

– Da holder vi oss i Norge og planen er å bestige De syv søstre på Helgeland neste år, sier Kjetil. De syv toppene er på mellom 800 og 1000 meter, og de fleste bruker to til tre dager på å bestige alle. De to tindebestigerne fra Andøy har naturlig nok ikke tenkt å gjøre som folk flest.

– Vår plan er å ta alle sammen på en dag, og da snakker vi om en tur på i overkant av 15 timer, sier Toril.

Les også: Andværinger nådde toppen

FAKTABOKS:

Toppturene

Her er en oversikt over de høyeste fjelltoppene Kjetil og Toril har besteget sammen.

* Manaslu 8163 m.o.h. Himalaya, Nepal, 2014

* Acongagua 6962 m.o.h. Argentina, 2011

* Kilimanjaro 5895 m.o.h. Tanzania, 2007

* Elbrus 5642 m.o.h. Russland, 2009

* Galdhøpiggen 2469 m.o.h. Norge, 2012

* Glittertind 2452 m.o.h. Norge 2012

* Kebnekaise 2106 m.o.h. Sverige 2011