Da Brita Erlandsen leste stillingsannonsen til sin nåværende jobb, måtte hun glise bredt. – Jobben stemte på alle sjekkpunkter. Dette er drømmejobben. Jeg hadde søkt på den i Oslo også. (Foto: Kristina R. Johnsen)

Reportasjen sto første gang på trykk i Fløtt Heim-magasinet 2014.

Leonhard Nilsen & Sønner AS graver under sju millioner mennesker i Hong Kong, utvinner rubiner og safirer på Grønland, jobber side om side med pingviner og spiser seg hull gjennom fjell over hele kloden.

I år passerer de 2,1 milliarder kroner i omsetning, og bare det siste året har det Andøy-baserte konsernet med 1.200 ansatte i 16 forskjellige selskaper verden rundt – og da mener vi verden rundt – ansatt 200 personer i nye stillinger. Og med en egenkapital på astronomiske en milliard kroner kan man kalle dem rock solid. Omsetninga er forventet å øke fra 1,92 milliarder til 2,1 milliarder i 2014.

– Jeg er Andøy-jente, og har fulgt med på LNS i flere år. Dette er kanskje den mest spennende bedriften jeg vet om, sier informasjonsansvarlige Brita Erlandsen i LNS.

Drømmejobben

Hun fikk drømmejobben da hun fløtta heim.

– Jeg hadde hjemlengsel til alt. Til folkene, fjellene, utsikta, naturen, friheten, humøret. Jeg bestemte meg for å si opp jobben i Oslo og dra til Andøya, forteller Brita.

Hun jobbet i Hjemmet Mortensen i Oslo i åtte år, og var i sin tid med i oppstarten av interiørmagasinet Rom 1-2-3, før hun begynte å jobbe med innkjøp og markedsføring av sportsklær. Da hun sa opp for å reise nordover, ville arbeidsgiveren at hun skulle ta jobben med seg. Dermed ble det en periode i kontorfellesskap på Andenes og pendling til Oslo. Så oppdaget hun en jobbannonse der sjekkpunktene fikk henne til å glise.

– Dette var virkelig drømmejobben. Ei oppsummering av alle ønsker, og alt jeg har erfaring i. Jeg hadde søkt på den hvor som helst. Så var den akkurat her, forteller andværingen.

Trenger folk. Mange folk

Bare i dag har Brita lagt ut tre ledige stillinger i bedriften, innen IT, lønn og regnskap. De trenger folk. Mange folk.

De er spesialister på gruveindustri, tunneldrift og polare spesialoppdrag. Men spør hvor mange forskjellige yrkestitler de trenger?

– 71 forskjellige arbeidstitler ansetter vi. Vi har behov for kompetanse innen mange områder, alt fra ingeniører og gruvearbeidere til IT, økonomi, administrasjon og HMS. Vi har til og med egen bedriftshelsetjeneste, sier Brita.

Så sugen er de på arbeidskraft, at de til og med er med på å opprette egne skolelinjer i Narvik og på Fauske, for fjell og bergverksfag, og kursing på Svalbard. De er ute og leter etter ingeniører og geologer i utlandet, og åpen søknad kan du sende til dem når som helst.

Ekstremvær-prosjektet

For å se nærmere på hverdagslivet i LNS, må vi ta fram globusen. LNS tar gjerne turen til de ytterste utpostene på hele kloden. Mellom Cape Town i Sør-Afrika og Antarktis ligger verdens mest avsidesliggende øy. Gjennom flere tiår hadde forskere prøvd å sette opp en stasjon på den ugjestmilde Bouvetøya. Alle som én tapte kampen mot naturen, på det som er en av de mest værutsatte øyene på den sørlige halvkule.

Ikke før LNS kom på banen ble det noe av forskningsstasjonen for Norsk Polarinstitutt, som blant annet skulle gi forskerne svaret på hvorfor selene blir flere og pingvinene færre. Og midt i uværet, kakafonien og stanken av de tusenvis av dyrene på øya, sto LNS sitt mannskap og jobbet jevnt og trutt. Saken fikk mye mediedekning, og TV2 møtte opp på øya for å intervjue de ansatte.

– Hva synes dere om lukta på øya?

Svaret var som følger:

– Hvilken lukt?

Frølageret

Når det gjelder mediedekning, er det ett av oppdragene som merker seg ut. Året er 2008. Nærmere hundre pressefolk, EU-topper og statsministre fra hele verden møtte til avdukinga av frølageret. For å sikre det eksisterende plantelivet mot ulike globale katastrofer som atomulykker, plantesykdommer og større trusler, ble fire millioner frø lagret i permafrosten på Svalbard. Det var LNS som gjorde det mulig. Svalbard Globale Frøhvelv ble kåret til Årets Anlegg.

– Vi elsker tøffe utfordringer. Det er mottoet vårt, og det er dette som gjør at vi vokser så kraftig, sier Brita, og flytter fingeren rundt på verdenskartet: I Santiago i Chile går ting tregt - der er det mye byråkrati. På LNS Svalbard er det tung aktivitet. På Island har de gruver, og på Antarktis har de bygget forskningsstasjoner. Færøyene ligger i kortene framover. Og sånn peiser de på videre.

Jern-Erna

Tilbake til Norge. Du har kanskje hørt om Jern-Erna? Hun er over sju meter bred, veier 900 tonn og spiser fjell. Hun roterer, gnager og tygger, og spytter fjellet ut i andre enden. Og sånn kan en tunnel bli til. Navnet er godkjent fra øverste hold.

– Vi har fått velsignelse til å bruke navnet, og Erna Solberg ble invitert til åpninga, men hun hadde ikke tid, sier Brita.

Maskinutgaven av Jern-Erna krevde det også noe innsats for å få til å møte. Det var ikke bare å slenge henne på lasteplanet. Hun er et byggesett som tar tre måneder å montere. Bare det å rygge henne ut av den ferdige vannkraft-tunnellen for Statkraft vil ta tre uker.

– Vi opererer helt på den ingeniørtekniske grensa. Vi pusher hele tiden. Entreprenøren hadde ikke forespurt denne løsninga, men vi foreslo dette alternativet. Og de gikk for vår løsning, sier Brita.

Dette er bare ett av LNS sine dunderprosjekt i landet. I Rana Gruber utvinnes 3 millioner tonn jernmalm i året, og i Tana utvinnes kvartsitten du finner i 60 og 70 prosent av alle PCer i verden. Det hadde neppe Leonhard og Malvin Nilsen sett for seg da de etablerte bedriften i 1961. At bedriften skulle få smykkesteiner opp i dagen, hadde de nok heller ikke sett for seg. Nylig fikk de papirene på plass for å utvinne rubiner på Grønland.

– Det er stort, understreker Brita.

Så store er forekomstene, at de ikke kan slippe alt på markedet på én gang. Da vil prisene synke.

Hong Kong

Så var det Hong Kong, da. Hvordan i alle dager havnet de i Hong Kong? Det må da være billigere med lokal arbeidskraft enn ei god, nordnorsk timelønn?

– De var ute etter skandinavisk tunnelkompetanse for dette prosjektet, forklarer Brita.

Hong Kong-øya, verdens mest aktive havneby, manglet en skikkelig avløpstunnel. Den skulle gå under byen - med nærmere sju millioner innbyggere - og under havet  til renseanlegget på naboøya. Før anbudsfristen sto ingeniørene på hodet og fylte praktisk talt et helt rom med papirer. Nå er prosjektet snart ferdigstilt.

– Det er særdeles viktig at denne tunnelen er helt tett. Dersom vann renner inn, vil i verste fall bakken og bygningene over synke. Vår teknologi og fremgangsmåte er anerkjent «ute i verden», sier Brita. Nå skal det sies: Det er hennes jobb å framsnakke bedriften. Men at de vant anbudsrunden med konkurranse på verdensbasis, får tale for seg selv.

– Vi merket forøvrig kulturforskjellene godt, sier hun.

– I Hong Kong er de vante til instrukser og ordrer fra øverste hold. Det førte til at det kunne ta noe tid før avgjørelser ble tatt, og enkelte ting kunne ta lengre tid enn nødvendig, forteller hun.

Ute ei vinternatt

Til de ansatte i LNS ser de etter det motsatte.

– Våre fire viktigste verdier er solid, uredd, løsningsorientert og godt humør. Du skal ha vært ute ei vinternatt før. I LNS ønsker vi folk som kan ta avgjørelser selv. Sånn sett har vi et veldig flatt system, det er få som sitter på toppen, forklarer hun.

Men litt administrasjon blir det likevel. Utenfor hovedkontoret på Strandland utenfor Risøyhamn på Andøya, står flere brakkerigger - ei nødløsning for kontor. Det er rett og slett blitt for trangt i lokalene. Her jobber 25 personer, og flere skal inn. De har akkurat ansatt ny økonomisjef, og i sommer begynte ny maskinsjef som har strategisk ansvar for maskinparken. Seks personer har fast jobb på hovedverkstedet rett «nedi høgget». Man kan bare tenke seg hvilken maskinpark det er snakk om. Nylig inngikk selskapet en avtale med harstadfirmaet Nordic Last og Buss om kjøp av 13 nye lastebiler til 20 millioner kroner.

– Det er her det skjer, med andre ord?

– Nei. Det er alle andre steder på kloden det skjer.

Funfacts om LNS

  • Pingviner er hverdagskost for LNS. De har mange polare oppdrag på den sørlige halvkula.

  • I 60-70 prosent av alle PCer i verden finner du kvartsitt utvunnet av LNS i Tana

  • LNS har en 900 tonn og 7 meter bred fjellspisende maskin som heter Jern-Erna

  • Det ble gjort mande mislykkede forsøk på å bygge forskningsstasjon på Bouvetøya mellom Cape Town og Antarktis. Det var før LNS kom inn i bildet.

  • LNS har laget Grottebadet i Harstad

  • De har laget Svalbard Globale Frøhvelv

  • Ansetter folk med 71 forskjellige yrkestitler

  • De ansatte i LNS (som ønsket det selv) har vært på Kilimanjaro, og fikk i forkant av turen personlig oppfølging og treningsopplegg av NRKs Puls-trener Yngvar Andersen.