Celina Nordgård Bones og Mathilde Eilertsen Madsen synes det var artig å lære programmering. Foto: Jørn Aune

«Hour of code» eller «kodetimen» som det heter på norsk, er et internasjonalt prosjekt for å få folk til å lære seg programmering av datamaskiner. Ifølge websiden har over over 74 millioner mennesker forsøkt seg på en time med programmering, og i år var det selveste president Barack Obama som sparket i gang kampanjen.

– Kampanjen arrangeres før jul hvert år. Målet er å vise hvordan en datamaskin kan programmeres og gi elevene økt bevissthet om hva som skjuler seg i en datamaskin, sier andværingen Geir Arne Hjelle.

Han bor i Oslo, der han er frivillig kursholder for noe som heter «Lær kidsa koding».

– Jeg holder kodekurs i skoler og biblioteker og tok turen hit etter å ha snakket litt med lærer Øystein Berg-Olsen, sier Hjelle.

Og læreren er klar på at dette er noe han vil ha mer i skolen.

– Jeg vil gjøre mer av dette, og da er det greit å ha en mentor. Dette er noe annet enn å lære regneark og tekstbehandling, sier Berg-Olsen.

– Veldig artig

I løpet av kodetimen fikk elevene en innføring i programmeringsspråket Scratch, som er utviklet spesielt med tanke på at barn skal lære programmering.

– Vi har fått en ball til å bevege seg og programmert masse katter, sier Celina Nordgård Bones og Mathilde Eilertsen Madsen.

– Vi har aldri gjort dette før, og det er veldig artig, sier de to.

«Lær kidsa koding» mener at kunnskap om programmering er viktig for rekrutteringen til it-bransjen. Men organisasjonen ønsker også større bevissthet rundt bruken av datamaskiner.

– En annen målsetning er å sikre at ungene våre blir i stand til å styre/kontrollere en verden som blir mer og mer digitalisert – og unngå at de blir rene forbrukere, heter det på foreningens webside.

– Vi har masse materiell, så dersom noen ønsker å starte opp en lokal kodeklubb er det bare å ta kontakt, sier Hjelle.

Les mer om Kodetimen her.