Det er Adco Eiendommer AS, Fabrikken næringshage og Andøy næringforening som nå går sammen for å etablere Andøy næringshage. Andøy kommune er også invitert med i samarbeidet.

Adco Eiendommer AS stiller lokaler til rådighet for næringshagen i Sjøgata 25 på Andenes. Her kan gründere få kontorplass mens de arbeider med planene for egen bedrift.

– Vi ser at det i år er få fra Andøy som søker støtte fra Innovasjon Norge. Samtidig sier bankene at flere vil starte egen bedrift, men at det stopper i forhold til finansiering og byråkrati. Vi håper at dette skal bidra til at flere starter egen bedrift, sier Kolbjørn Adolfsen i Adco Eiendommer AS.

– Og det er her vi kommer inn. Vi har kompetansen for å bistå med å lage forretningsplaner og hjelpe folk til å søke midler fra Innovasjon Norge eller andre steder, sier Pettersen.

Dyrt med konsulenter

Normalt er det dyrt å leie inn konsulenter, men siden Fabrikken Næringshage er en del av Nasjonalt næringshageprogram er det ikke dyrt å få hjelp der.

– Dermed trenger man ikke søke tilskudd for det arbeidet vi gjør, sier Pettersen.

Han håper også at etablerte bedrifter vil benytte seg av tilbudet som næringshagen gir.

– Vi ønsker et samspill med næringslivet i kommunene i vår region og har vært med på å etablere node i Lødingen. Det er under utvikling tilsvarende etableringer andre steder i Lofoten og Vesterålen. Nå er turen kommet til Andøy og det er bra at initiativet kommer fra lokalt næringsliv, sier Pettersen.

Han tror alt ligger til rette for at det skal bli en bra næringshage i Andøy.

– Vi har en gårdeier som er positiv og så skjer det mye spennende her. Jeg tror det som skjer i havna vil føre til ny aktivitet og knoppskyting, og så har vi Andøya space center, nasjonal turistveg, ferga til Senja og kvalsafari, sier Pettersen.

Kontordager

Han tar sikte på at det blir faste kontordager på Andenes fra i februar.

– Fabrikken næringshage har fire ansatte. Vi kjører etablererkurs, men har også oppfølging en til en. Og vi skal ikke være noen erstatning for næringsarbeidet Andøy kommune gjør, men være et supplement, sier Pettersen.

Han sier at Fabrikken Næringshage allerede jobber med flere saker i Andøy der gründere vil starte legen virksomhet.

– Dersom noen har etableringsplaner, er det bare å ta kontakt, sier Pettersen.