Politiet sier til Andøyposten at de foreløpig ikke har full oversikt over hva de fem utlendingene har foretatt seg på sin ferd søndag.

LES MER: Rød varebil gjorde «merkelige bevegelser»

Politiet aksjonerte

Det hele startet søndag kveld.

– Det hele startet med at vi fikk tips om den røde varebilen på Sortland. Det ble gjort søk, men vi fant ikke bilen. Deretter fikk vi tips om merkelig kjøring av en rød varebil på Åse i Andøy. Det var mistanke om at fører var beruset.

– Da politiet kom til Åse ble det også klart at et vindu var knust hos et firma i bygda. Dette ble satt i sammenheng med den røde varebilen, sa operasjonsleder hos Midtre Hålogaland politidistrikt i Harstad søndag kveld. Operasjonslederen kunne fortelle at politiet hadde hatt tre biler i sving på Åse i søndag kveld.

Han sier at de foreløpig vet lite om de fem personene og det var ikke avklart om bilføreren var beruset.

– Er de fem norske statsborgere?

– Det er ikke avklart, men dialogen foregår på engelsk, opplyste operasjonslederen.

Roser tipser fra Åse

Mandag kunne politiførstebetjent Børje Edvardsen opplyse at nasjonaliteten til de fem er avklart.

– De fem kommer fra Litauen, og alle blir siktet for forsøk på grovt tyveri. Vi vet foreløpig ikke om de har vært innom flere steder, men det er indikasjoner på at de muligens har gjort noe på en butikk i Sortland.

– Varebilen de fem benyttet var norskregistrert. Det faktum at de har benyttet bilen til fem personer, og det at den er registrert for færre, blir et forhold for Tollvesenet. Men jeg utelukker ikke at dette kan medføre tillegg i siktelsen, sier Edvardsen.

– Det foreligger også mistanke om kjøring i påvirket tilstand, tilføyer han.

Edvardsen roser lokalbefolkningen på Åse for å ha gjort en kjempejobb.

– Det var lokalbefolkningen på Åse som varslet politiet, og i tillegg sørget en person der for å holde oversikt med bevegelsene til utlendingene. Etter alt å dømme har dette bidratt til å hindre at de fem litauerne fikk ro til å begå ytterligere lovbrudd, sier Edvardsen.

– Et vindu ble knust hos en bedrift på Åse i forbindelse, men vi vet foreløpig ikke om de lyktes i å ta seg inn. Dialogen med de fem litauerne foregår på engelsk, men hemmes av at de ikke snakker norsk, og engelskkunnskapene er svært dårlige. Derfor er de fortsatt ikke avhørt, sier Edvardsen.