Statsadvokaten i Nordland har gitt Andøy kommune 25.000 kroner i såkalt foretraksstraff for brudd på opplæringsloven.

Årsaken er at en elev skal ha blitt mobbet av både elever og lærere over en toårsperiode.

Saken ble anmeldt til politiet, men etter hvert henlagt. Foreldrene anket saken til statsadvokaten, som mente at det var snakk om et klart lovbrudd, skriver NRK Nordland.

– Jeg mener det er brudd på opplæringsloven. Vi ser svært alvorlig på dette, sier statsadvokat Hilde Stoltenberg til NRK.

Uakseptabelt

Ordfører i Andøy kommune, Jonni Solsvik, skulle gjerne vært denne saken foruten.

–  At vi blir bøtelagt fordi vi ikke følger opp mobbing kan vi ikke være bekjent av, for vi er en kommune som tar mobbing veldig alvorlig, sier han til VOL.

Solsvik understreker at Andøy kommune har nulltolleranse når det gjelder mobbing.

– Det må være helt klinkende klart. Men i denne saken har tydeligvis rutinene våre sviktet.

Og nå må vi inn og se nærmere på dem for å finne ut hva som ikke har fungert og gjøre nødvendige endringer. Vi tar denne saken veldig alvorlig, slår han fast.

Kommunen skal nå se nærmere på saken for å vurdere om de skal vedta boten.

-Forpliktet

Anita Kristiansen hos Utdanningsdirektøren i Nordland, kjenner ikke konkret til den aktuelle saken i Andøy kommune.

Men hun understreker at opplæringsloven sier klart og tydelig at alle elever i grunnskolen og videregående skoler har rett til et godt fysisk og psykososialt miljø som fremmer helse og læring.

– Skolene er forpliktet til å arbeide forpliktende og å forhindre at mobbing oppstår. Alle voksne som er tilsatt ved skolene er handlingspliktige til å undersøke situasjoner der elevene blir krenket, sier Kristiansen.

Ifølge NRK har to kommuner tidligere blitt bøtelagt for ikke å ha grepet inn mot mobbing, nemlig Høyanger, i Sogn og Fjordane, og Narvik kommune.

Tidligere i år fikk førstnemnte en bot på 100.000 kroner, mens Narvik kommune har vedtatt en bot i størrelsesordenen 40.000 kroner.