Bruce Olav Solheim. Foto: Privat

I Seattle skal profesjonelle amerikanske skuespillere snart ha ei gjennomlesing av et stykke om Nazi-okkupasjonen av Norge, og da spesielt på Åse på Andøya. Stykket heter The Epiphany.

Norskamerikaneren Dr. Bruce Olav Solheim har skrevet stykket, som er basert på hans egen familiehistorie. Senere skal det også settes oppsom teaterstykke i Los Angeles.

Krigens påvikning

- Stykket tar opp hvordan helt ordinære folk er tvunget til å ta beslutninger i krigstid, og hvordan krigen påvirker livene deres, forteller Solheim til VOL i en e-post.

Selv er han født og oppvokst i USA, mens foreldrene hans kommer fra Åse og Skarstein på Andøya. Drømmen hans er å en gang også ta stykket tilbake til Norge, der han mener det hører hjemme.

Hus på Åse

- I dette tilfellet, måtte hvert familiemedlem bestemme om de skulle samarbeide med tyskerne for å overleve, bli med i motstandsbevegelsen og kjempe om frihet, eller bare overleve på uansett mulige måte, skriver Solheim om stykket.

Handlingen er lagt rundt et hus på Åse, og hovedpersonen er ei jente med samisk aner.

Solheim er også selv krigsveteran, og alle stykkene hans har med krigsveteraner, inkludert dette. Nå har de fått med den norsk krigsveteranen Åge Johnny Nabben Olsen fra Kongsvinger, som skal spille familiefaren i huset. Han var i Libanon mellom 1994 og 1995, og jobber til daglig som fengselsbetjent i Kongsvinger fengsel.

- Det er helt fantastisk å få denne muligheten! Jeg er så takknemlig, sier Nabben Olsen, som føler seg ydmyk over å få være med.

Han er selv amatørskuespiller, og skal nesten utelukkende skal spille mot profesjonelle amerikanske skuespillere.

- Nesten som oscarnominert

Et av høydepunktene, syns Nabben Olsen, blir å få møte en Knut Einarsen. Han var med å kjempe for Norge mot tyskerne, og skal delta på en mottakelse for krigsveteraner, som skal holdes før stykket.

- Dette er virkelig stort for meg å være med på, jeg ser nesten på det som å bli oscarnominert! sier han.

Veteranen fra Kongsvinger syns det er et sterkt stykke, hvor man får oppleve samhandlinga mellom tyskerne og de som bodde på Andøy under krigen. Solheim mener det å være med i slike teateroppsetninger hjelper krigsveteranene med å bearbeide opplevelser de har fra krigen, og også andre å forstå krigen bedre. Denne tanken liker Nabben Olsen veldig godt.

- Jeg tror det er en måte å bearbeide følelser på, og man må virkelig hente noe fra innerst inne og gi av seg selv, sier han.

Lager film

Den norske dokumentarfilmskaperen Martin Høgberget skal også reise over til statene for å lage film om Nabben Olsen og om stykket, i forbindelse med krigens 75-årsmarkering i 2015.

- Han fortalte meg at han hadde fått rollen i stykket, og jeg syns det var en utrolig god historie å fortelle, så jeg begynte å jobber med en idé til en film, sier Høgberget.

Han og Nabben Olsen skal bo hos Solheim mens de er i USA. Høgberget har fått støtte fra østnorsk filmfond for å lage filmen, i tillegg til at han og Nabben Olsen får reisestøtte fra dem amerikanske ambassaden i Norge.

Kan komme til Andøy

Når filmen vil bli ferdig kommer an på videre støtte, men filmskaperen ser ikke bort i fra at den også kan bli vist i Vesterålen.

- Jeg håper vi kan ha premiære tidlig i sommer, eller i hvert fall i løpet av neste år. Det hadde vært gøy å vise den på Andøy også, sier han.

Åge Johnny Nabben Olsen, som skal spille familiefaren i stykket, skulle også gjerne sett at både stykket og filmen kom til Andøy, der det har sin opprinnelse.

- Hvis den muligheten byr seg kan dere regne med meg! Det hadde nok gitt  det hele en helt ny dimensjon, sier han.