Ordfører Jonni Helge Solsvik (H) og Halvar Rønneberg (Frp) før møtet ble lukket.

Før jul ble det kjent at Statsadvokaten i Nordland har gitt Andøy kommune 25.000 kroner i såkalt foretraksstraff for brudd på opplæringsloven.

Mobbet i to år

– Årsaken er at en elev skal ha blitt mobbet av både elever og en lærer over en toårsperiode. Saken ble anmeldt til politiet, men etter hvert henlagt. Foreldrene anket saken til statsadvokaten, som mente at det var snakk om et klart lovbrudd, skrev NRK Nordland som først omtalte saken.

– Jeg mener det er brudd på opplæringsloven. Vi ser svært alvorlig på dette, sier statsadvokat Hilde Stoltenberg til NRK.

Lukket møte

Torsdag ettermiddag var formannskapet i Andøy samlet til et ekstraordinært møte, der foretaksstraffen var eneste sak på sakskartet. Før formannskapet avgjorde, med hjemmel i kommuneloven, å lukke møtet, orienterte ordfører Jonni Helge Solsvik om hvem som var part i saken.

– Denne saken gjelder at formannskapet skal ta stilling til foretaksstraffen. Jeg har fått henvendelser før møtet, med spørsmål om hvem som er part i saken. Det er to parter i denne saken, den ene er Staten og den andre er kommunen. Ingen andre har partsrettigheter. Dette er avklart med fylkesmannen i Nordland, opplyste Solsvik.

Det betydde at foreldrene til eleven som har blitt mobbet måtte forlate møtet da dørene ble lukket.

Enstemmig

Etter formannskapets behandling bak lukkede dører, innkalte ordføreren til en pressebrief for å orientere om vedtaket.

– Konklusjonen på behandlingen er at Andøy kommune aksepterer foretaksforelegget som vi er ilagt, orienterte ordføreren. Solsvik opplyste at det var etter en helhetlig vurdering, først og fremst av hensyn til barnet, at formannskapet gjorde vedtak om å vedta forelegget.

– Vi beklager virkelig at vi er kommet i en situasjon, der vi er ilagt et forelegg for å ikke ha gjort nok for å ivareta det psykososiale skolemiljøet til denne eleven, sa Solsvik. Vedtaket var i tråd med innstillingen til rådmannen og enstemmig.