25. januar 1995 sendte Andøya Rakettskytefelt opp en Black Brant-rakett. Raketten var den største i sitt slag som hadde blitt skutt opp siden rakettskytefeltet ble etablert i 1962. Raketten ble sendt drøyt 1400 kilometer til værs. Den landet 330 kilometer nordøst for Svalbard nesten nøyaktig der det var planlagt at den skulle lande.

Kort tid etter at raketten ble skutt opp, brøt spetakkelet løs.

- Jeg var opp vei fra et møte med ordføreren, da jeg ble oppringt av en bankmann som spurte hva i helvete vi drev på med og om vi var klar over at dollaren hadde gått opp tre prosent, forteller Kolbjørn Adolfsen (77) til VG i dag.

Han var daglig leder ved Andøya rakettskytefelt i 1995.

Det «helvetet» bankmannen refererte til handlet i stor grad om Russlands president Boris Jeltsin. Rakettoppskytingen var planlagt og varslet, men beskjeden hadde forsvunnet i det russiske byråkratiet. Ettersom raketten fra Andøya gikk så høyt, trodde russerne at det dreide seg om en amerikansk atomrakett skutt opp fra en ubåt i Norskehavet. President Boris Jeltsin ble alarmert, men han gikk heldigvis ikke til «motangrep».

Et russisk nyhetsbyrå, Interfax, var nokså raske med å melde at raketten ble skutt ned før de senere modererte seg til at «alarmen var gått», skriver VG. Avisen intervjuet en leder ved Interfax samme kveld.

– Vi vet at alarmen gikk, sa han til VG for snart 20 år siden.

En militæranalytiker i CIA sa i et intervju med NRK at hendelsen er det nærmeste verden noen gang har vært en atomkrig.

Kolbjørn Adolfsen er far til forretningsmennene Roger og Kristian Adolfsen. Han har selv vært forretningsmann nesten hele livet. Det kom også godt fram da han svarte bankmannen som ringte om dollar-kursen.

- Jeg svarte at det var jo bra. Amerikanerne vi hadde kontrakt med, betalte oss i dollar, forteller Adolfsen til VG i dag.