Einar og Kari Åbergsjord har installert bevegelige liggebåser for sine 20 kuer i lausdriftsfjøet på Åbergsjord.

– De båsene vi hadde var ganske slitte, så vi var nødt å skifte dem. Siden vi har et lite og trangt fjøs med høyt smittepress, var dette en måte å redusere det på, uten å bygge større fjøs, forklarer Åbergsjord.

Fri adferd

Lausdriftkyrnes atferdsmønster er slik som det passer dem. De reiser seg, legger seg, går og spiser etter sitt eget forgodtbefinnende. Det er ikke slik at den samme kua får beholde liggeplassen sin i mellomtiden. Det kan godt komme ei ny ku og legge seg i hennes melkesøl.

– Med bevegelige liggebåser fra produsenten «Moving Floor» fra Gotland, så er det slik at båsunderlaget begynner å bevege seg, når kua har gått ut av båsen. Dermed forsvinner kuas bakterier ut, og båsen er ren når neste ku kommer inn, opplyser Åbergsjord.

I følge produsenten er Åbergsjord gård den første melkebruket i Norge som investerer i dette.

Åbergsjord viser til at Genoforskning har avlet kraftig for å få ei ku med høy ytelse og høy utmelkshastighet.

– På kjøpet har vi fått den uønskede egenskapen som har å gjøre med jurlekkasjer, som igjen medfører store melkedammer med det resultat at hver bås blir ei potensiell smittebombe. Dette gjør kua mottakelig for jurbetennelse, og det er dette «moving floor» skal kompensere for, forklarer Åbergsjord.

Båsen er oppbygd etter tredemølleprinsippet, og den er mekanisk. Slik at båsen står på gassfjærer.

Når kua går opp på båsen, trykker hun den sammen, slik at den senker seg ned, mens den hever seg tilsvarende opp igjen når kua har gått ut av båsen.

Erstatter gummimatta

– Vi monterte ferdig den siste båsen i romjula. Tilsammen kom investeringen på 175.000 kroner. En enkelt bås koster 8000 kroner. Båsen erstatter gummimatta som alle kuer ligger på.

Forhåpentligvis vil vi få bedre jurhelse med mindre jurbetennelser på kua. Noe som igjen gir seg utslag i mer melkeproduksjon og lavere kostnader til dyrlege. Samtidig blir det mindre arbeid i fjøset. Før måtte vi gjøre ren båsene. Det slipper vi nå, avslutter Åbergsjord.