Beate Haraldsvik (44), født Jacobsen, er glad for at hun endelig har funnet løsningen på flaskepost-mysteriet sitt, som hun har gått og grublet på i et helt år.

Historien er lang, og den stammer tilbake til 1985.

– Jeg og søskenbarnet mitt John Jacobsen, var på familietur med båten i pinsen 1985. Fra Svolvær sendte vi en flaskepost, og der ba jeg den som fant denne flaskeposten om å sende brevet tilbake snarest til adressen min på Toften på Andenes, flirer Beate.

Innlandet Bonn

Etter det var det fullstendig stille i 29 år, men i fjor kom det en konvolutt med et postkort i:

«Dear Miss Jacobsen. Many greetings to Norway from Bonn. Marliss»

– Det var alt som sto. For det første må jeg skryte av posten som klarte å finne frem til meg. Konvolutten var stilet til pikenavnet mitt på Toften. Jeg er nå gift Haraldsvik på Dverberg, og foreldrene mine har flyttet fra Toften, sier Beate.

Hun oppsøkte tyskerne Wiebeke og Christian på Dverberg som hjalp henne med å skrive brev tilbake til Bonn på tysk.

Poenget var å få klargjort når de hadde funnet det, og hvordan.

– Bonn ligger midt i landet i Tyskland, så det kunne ikke være mulig å motta flaskepost dit. På adressen som var anført utenfor konvolutten, var det kun registrert en mann som het Rolf Genzmann. Det var han vi sendte brevet til, men ingenting skjedde, sier Beate.

Fant løsningen

Lørdag kom den overraskende løsningen.

– Jeg fikk telefon fra ei som pratet gebrokkent tysk, og de kunne endelig fortelle hvorfor flaskepostbrevet fra Svolvær havnet i Bonn, sier Beate, som inviterte hun som ringte hjem.

Det viste seg å være Marliss fra Stokmarknes og Heidi Nilsen fra Stamnes.

– Heidi forteller at hun fant flaskeposten i fjæra på Stamnes for 10 år siden. Deretter la hun den i kjelleren sin, og der ble den liggende til hun ryddet sammen med Marliss for et år siden. Da fant de ut at de skulle lage litt «action» med det hele, forteller Beate.

Marliss tok brevet med hjem til faren sin i Bonn, og sendte det derfra.

Slik fikk Beate endelig vite hva som skjedde med flaskeposten som hun sendte for 30 år siden.

Den var på vandring i 20 år mellom Svolvær og Stamnes, deretter 10 år i en mørk kjeller, for deretter å reise til Bonn, før den kom i posten til Beate på Dverberg.

– Det var artig å få det oppklart. Damene var kjempetrivelige, men jeg anbefalte Heidi å sende svar på flaskeposten med en gang, og ikke la det gå 10 år, flirer Beate.

Hun har sendt mange flaskeposter opp gjennom livet, både som unge selv, og sammen med sine barn. Men det er første gang hun har fått svar på noe, og da ble det litt av en historie.