Salget av en av de mest populære bedriftene på Andenes, Jul Nilsen bakeri og konditori AS, har vært det store samtaleemnet blant mange andværinger de siste månedene.

Etter at salgsannonsen dukket opp på Finn.no før jul, har mange lurt på hva som skjer med bakeriet, skolebollene og samlingsstedet midt i sentrum av Værret.

– Vemodig

– Det har vært en lang prosess før vi tok avgjørelsen om å selge. Mange sammenfallende hendelser førte frem beslutningen. Vi har hatt vanskelig for å få tak i fagfolk til bakeridriften, mamma og pappa er pensjonister og ønsker å trekke seg ut av driften, og jeg og min bror ønsker ikke å drive firmaet videre av helsemessige årsaker, sier Marit Nilsen. Hun eier den tradisjonsrike bedriften sammen med pappa Jan, mamma Astrid og bror Jørn.

– Men når vi ikke har noen til å ta over, så er det ikke noe annen løsning enn å selge, sier Jan.

Beundrer de ansatte

I dag er Jul Nilsen bakeri og konditori AS blitt en relativt stor bedrift i Andøy-målestokk, og de tre eierne er opptatt av at salgsbeslutningen ikke gjelder bare dem som eiere, men også mange ansatte. I sommersesongen er det cirka 20 ansatte på lønningslisten.

– Jeg beundrer de ansatte som har hengende over seg at de kanskje kan bli arbeidsledig før sommeren. Vi prøver å ta vare på hverandre så godt vi kan. Vi står samlet i dette og er blitt enda tettere knyttet til hverandre, sier Marit.

Interessenter

De har fått en del henvendelser etter at salgsannonsen ble lagt ut, og det har vært interessenter innom for å se på bedriften, uten at det er kommet noe konkret ut av det.

Astrid sier at deres førsteønske er å selge alt, men at de nå også har åpnet for å selge driften og leie ut lokalene.

– Ønsket er jo at driften fortsetter som før, men det tror jeg blir vanskelig, sier Jan.

Trofaste kunder

Marit forteller at kundene deres er veldig opptatt av hva som skjer, og nysgjerrige på om bakeriet blir stengt.

– De sier at de håper noen overtar og driver i samme ånd som det har vært. De er veldig opptatt av om det med eventuelt nye eiere vil bli skoleboller og andre bakervarer som vi er kjente for, sier hun, og forteller at det nok også blir et savn for utflytta andværinger om bakeriet skulle bli nedlagt.

– Mange kommer faktisk rett hit fra flyplassen for å spise sine favoritter når de kommer hjem på ferie, sier hun.

Marit er sammen med resten av eierfamilien er optimist i forhold til å finne noen som vil drive bedriften frem mot 100-årsjubileet i 2018.

En lengre versjon av denne saken stod på trykk i papirutgaven av Andøyposten 31. januar