Sykepleierforbundet i Andøy organiserer sykepleiere som jobber innenfor en rekke spesialiserte fagfelt, fra jordmortjenesten til geriatri.

LES OGSÅ: Overlevde hjertestans - takker ambulanse og lokalsykehuset

– Vi har hatt medlemsmøte nylig og snakket om kuttforslagene, sier Larsen. Hun sier at de ikke liker forslagene som har blitt lagt på bordet den siste tiden, om kutt i ambulansetjenesten.

Skaper trygghet

– Vi er bekymret hvis bare en ambulanse skal utgjøre akuttberedskapen i Andøy. Vi som kjenner tjenestene i vår kommune vet at vi er avhengig av at ambulansen kommer når det har oppstått en akuttsituasjon, sier Larsen. Hun påpeker at ambulansepersonellet er de som kan akuttbehandling og at de oppleves som sykehusets forlengede arm.

LES OGSÅ: Andøy-lege med kraftfull protest mot foreslåtte ambulansekutt

– Dette skaper trygghet for pasient, pårørende og oss som helsepersonell. Vi har høy kompetanse på mange fagfelt, men vi er ikke akuttsykepleiere og kan ikke ta pasienten med i bilen vår og bringe han til sykehuset, sier Larsen.

Sårbare

Hun forklarer at dagens pasienter og beboere ofte har et mye mer sammensatt sykdomsbilde med mange diagnoser. Ofte brukes teknisk utstyr og prosedyrer, som tidligere bare var tilgjengelig på sykehus, både i private hjem og på institusjoner.

– Svikter noe, så er ofte problemstillingen så avansert at vi trenger en ambulanse, og vi trenger den fort. Vi vil bli veldig sårbare med bare en ambulanse i kommunen, sier Larsen.

Må ha hjelp når den trenges

Mette B. Sørensen er jordmor i Andøy, og ansvarlig for døgnberedskapen de har overfor fødende.

– Det betyr at vi har vakt- og følgetjeneste. Følgetjenesten betyr at vi er med i ambulansen til sykehuset, hvis det for eksempel er risiko for komplikasjoner eller at det blir fødsel underveis. Men da må vi ha en ambulanse å følge i, sier Sørensen. Hun understreker at de fødende i Andøy har et godt tilbud og blir fulgt nøye opp av jordmortjenesten.

– Men vi har opplevd flere ganger at ambulansen har vært ute av kommunen når vi har ringt. Da har vi måtte sitte å vente til den var tilbake. Det har gått bra til nå, men vi kan ikke basere tjenesten på at «det går nok bra». Vi må ha hjelpen når den trengs, sier hun. Sørensen trekker også frem en annen problemstilling knyttet til forslaget om at det ikke skal leies inn vikarer når ambulansepersonell blir syke.

LES OGSÅ: - Uakseptable ambulansekutt

– Jeg har ikke lyst til å kjøre med blålys på glatte veier til Stokmarknes med en sjåfør som egentlig er syk bak rattet. For jeg tror dette forslaget vil heve terskelen hos ambulansepersonellet før de sykemelder seg, advarer Sørensen.

Høyere terskel

Sykepleierforbundet er også bekymret for de planlagte transportene med ambulanse til sykehuset.

– Når bare en bil blir tilgjengelig, så må det bety at terskelen for å få den må bli veldig høy. Betyr det for eksempel at våre sengeliggende pasienter med mange diagnoser, ikke kommer til sykehus som planlagt for kontroll og undersøkelser, spør Larsen. Hun peker også på at man i Andøy er uten lege både på kveld, natt og i helgene.

– Det betyr at vi som jobber i helsevesenet ofte blir stående alene, og da er det en ekstra trygghet for oss hvis vi vet at ambulansen kommer raskt, sier hun. Larsen tror de som skal prioritere hvilke oppgaver den ene ambulansen skal utføre, får en vanskelig jobb.

– Ambulansen må komme, for vi er alle avhengig av den i en akuttsituasjon, sier Larsen.

Sykepleierforbundet i Andøy vil nå sende en formell henvendelse om sine bekymringer til ledelsen i Nordlandssykehuset. I følge NRK Nordland skal forslaget om overtidskutt i ambulansene behandles i et møte 10. mars.