I et brev sendt til assisterende enhetsleder for pleie og omsorg, May Britt Solsvik, krever Lidahl at noe blir gjort med nødstrømsituasjonen ved ABBS. Hun skriver at de tross nytt aggregat kun hadde strøm til drift av nødlys og to stikkontakter i hvert vaktrom.

Skøyteledninger hjemmefra

– Personalet løste dette ved blant annet å få skøyteledninger hjemmefra, dra disse bortover gulvet til kontakt med strøm, for blant annet å kunne regulere pasientsengene til riktig stilling, skriver Lidahl.

Hun mener det ikke er faglig forsvarlig, verken at det skal ligge «snubletråder» i form av skøyteledninger utover gulvene, at beboerne blir sittende oppreist i senga i flere timer, eller at sengene blir stående heist opp i såkalt «pleiestilling» over lengre tid.

– Det er heller ikke akseptabelt at personalet må stelle pasientene i lyset fra lommelykta på egen mobiltelefon, eller i skinnet fra en batterilykt som vi drar med oss fra rom til rom, påpeker Lidahl.

Blandet morfin i mørke

I brevet kommer det også frem at medisinrommet ved ABBS heller ikke får strøm fra aggregatet.

– Ved behov for å hente medisiner og å stelle i stand blant annet morfindoser, famler vi i ytterste mørke, på kne på gulvet foran en safe. Det kan få fatale følger, advarer Lidahl.

Ble for dyrt

I brevet hevder Lidahl at da det nye aggregatet ble innkjøpt hadde tilbyder gitt timepris på å ordne kabler, gjennomføringer og koble slik at de kunne ha strøm på alle rom ved strømbrudd.

– Etter det jeg har fått opplyst ble dette for dyrt og strøket. Jeg har forhørt meg litt og fått en antydning på cirka 50.000 kroner for å få dette ordnet, skriver Lidahl. Hvis hennes opplysninger er korrekte ber Lidahl om at dette blir ordnet meget raskt.

– Selv om prisen for å få brakt dette i orden skulle bli høyere, anmoder jeg om at det blir gjort likevel. Billigste løsning er ikke alltid synonymt med å spare, avslutter Lidahl.