Willy Oftedals ærespris deles ut for femte gang under kommende helgs Rock mot rus-festival på Andenes.  Det er festivalstyret i Rock Mot Rus som er jury. Hvem som vinner blir offentliggjort i forbindelse med kåringen av årets vinnerband sent lørdag kveld.

– Vi synes vi har fått inn forslag på tre meget sterke kandidater, sier festivalsjef Kristin Krey i en pressemelding.

Dette sier juryen om de tre nominerte:

Trond Lind Hansen, AndenesTrond er født 17. mai, og han er det virkelig grunn til å rope hurra for. Gjennom sin lærergjærning på Andenes ungdomsskole har han flere tiår gitt et friskt pust i av rock i skolehverdagen til mang en skoletrøtt elev. Han har, langt utover sin arbeidstid, gitt utallige ungdommer en start på musikerlivet eller bare gleden av samspill. Sammen med Willy Oftedal har Trond fra 80-tallet og fire tiår vært den viktigste personen for rockens og de unge rockernes vilkår i Andøy. Han har også sørget for jazz og blues til andværingene gjennom sitt engasjement i Andøya Jazz- og viseklubb og Andøy bluesklubb, og spiller som 61-åring aktivt i gruppa Eventyrlandet. Trond har formet en generasjon rockere. Både Kjetil Solberg, Finn Fodstad, Morten Høyning og David Pedersen er tidligere elever hos Trond.

Lasse Tuastad, BergenLasse Tuastad mener rocken er den tredje veien ut av kriminaliteten. Et alternativ som langt overgår rusbehandling og frelse. I doktoravhandlingen «Innanfor og utanfor», – Rockens rolle innen krimialomsorg og ettervern» forteller han hvordan bandmedlemmene lærer samspillet med hverandre og omgivelsene. Lasse Tuastad er aksjonsforsker, og er selv del av prosessen. Kompisene i bandet Me and THE BANDits pleier å si at alle i gruppa har en fortid bak murene. Lasse sitt arbeid med voldsdømte vakt oppsikt over hele landet og The BANDits har hatt konserter rundt om i hele landet der unge folk blir advart av voldsdømte mot vold. En flott forestilling som Sveinung Tangstad fikk satt opp i Risøyhamn.

Buktafestivalen ved Egil Bye Damsgård Bukta tar unge rockera på alvor, uten at det å tjene penger på satsingen virker å være den direkte motivasjonen. For åttende gang arrangerer Buktafestivalen i samarbeid med Kompetansesenteret for Rock (KOFOR), Fritid og Tvibit i Tromsø Kommune den lokale rockekonkurransen BUKTA TALENTER. Målet er å rekruttere unge og lovende rockeband, og gi dem muligheten til vise seg frem under Buktafestivalen. Prosjektet skal, i følge Bukta, bidra til å utvikle, inspirere og motivere nye band og musikere – samt gi band ogmusikere erfaring i konsertgjennomføring, studioinnspilling og plateutgivelse på festivalens eget labell, Bukta Records.Dette er musikk i våre ører. Vi er imponert over Bukta, som også inviterer vinneren av Rock Mot Rus til sin scene hvert år. Bukta har allerede løftet fram band som: Carolina & Louisa, Resirkulert, Red Headed Sluts, Feskekrok, The Wolves, Adjentist, Jackie Moonshine og Jabba The Butt.

Minnes mangeårig festivalsjef

Willy Oftedal var festivalsjef i Rock mot rus gjennom 28 år. I år er det fem år siden han måtte gi opp kampen mot kreft, bare 52 år gammel. Prisen i hans navn hedrer andre som jobber i hans ånd. Prisen er nasjonal, og deles ut årlig under Rock mot rus.

Prisen kan utdeles til personer som har gjort en aktiv innsats for ungdom, unge musikere, eller - aller helst - en kombinasjon av de to tingene. Prisen består av 5000 kroner, en diplom og bronsjestatuetten «Willy», utarbeidet av en av Willy Oftedals nære venner, Svein Spjelkavik.Tidligere vinnere er: 2011 Reidulf Solbakken, Harstad 2012 Tore A Tobiassen fra Stavanger 2013 Tonje Unstad fra Tromsø 2014 Tore Mathisen Grøtte fra Alta