Det foregår en rekke ulike konkurransen i løpet av NM-helga, og både lag og unghunder skal kåre sine vinnere. Mest prestisje er det imidlertid å stille i Vinnerklassen, eller VK som den kalles i hundemiljøet. Det er kun denne som har NM-status. Med ujevne mellomrom kjempes det også om kongepokal i NM-konkurransen, men ikke i år.

Fra 200 til 18

Når de beste av de beste drar ut i terrenget fredag morgen, er der 200 hunder til start i VK. I løpet av den første dagen faller 140 i fra, og etter lørdagens semifinale står kun 18 hunder igjen til søndagens finale.

Selv om konkurransen har en 22 år lang historie i Andøy, så har ingen andøyhunder så langt tatt NM-tittelen.

– Asle Skavdal har vært i finalen to ganger, så i år håper vi virkelig at vi får noen til finalen av de tre som er med. Det hadde vært artig, sier Abrahamsen. De tre som deltar i år er Jan Hugo Holte, Gøran Larsen og Geir-Vidar Haugen.

– Disse tre er absolutt kapable til å gå til topps, mener Abrahamsen.

Tre gordonsettere

– Ja, alle som stiller til start i VK har potensiale til å gå til topps. Men man skal ha dagen og finne rypa før hunden man konkurrer imot, sier Haugen. Han deltar i NM med Høgtindens Perle-Felitsia. Vi møter han sammen med Gøran Larsen og hunden Jimbalayas Balto og Jan Hugo Holte med hunden Klettkovens Zack Noblige. Alle de tre andøyhundene er gordonsettere, og de har ikke oddsen på sin side når det gjelder NM-seire.

– Siste gang en gordonsetter vant var i 1994, sier Larsen.

– Hvorfor falt valget på den rasen?

– Det var litt tilfeldig, men det er jo den fineste, mener Larsen. De to andre er enige, og Haugen legger til at det er en allsidig og rolig rase.

– De er greie å ha i hus samtidig som de er gode jakthunder, sier Holte.

Mye trening

Det ligger mye trening og konkurranser bak deltakelsen i NM. For å få stille til start i VK, må hundene først få toppscore i AK.

– Det blir mye egentrening i marka. Gjerne 3-4 ganger i uka. Fra høsten og gjennom vinteren deltar vi i konkurranser, blant annet for å la hundene bli vant til stressmomentet det er å gå sammen med så mange andre hunder, forteller Haugen. Han deltar for tredje gang i NM med sin hund. De to andre er førstereisgutter.

– Vi har jo vært med i de andre klassene, men det er litt spesielt å delta i NM siden man er fra plassen. Det er artig at vi kan ha et slikt arrangement i kommunen, sier Larsen.