Leder Kenneth Pettersen i Norsk Folkehjelp Andøy er skremt over utviklingen der Nordlandssykehuset nå åpner for å ta ut ambulanser ved sykdom for å spare penger til sykevikar.

Lokallaget har investert store summer i førstehjelpsutstyr, redningspulker, spjelkeutstyr, hjertestarter og skredsøkerustyr. Nå sist snøscooter med tilhenger på til sammen 100.000 kroner.

– I beste fall tre timer før du er på sykehuset

– Vår oppgave er å ta folk ut av marka, der ambulansen ikke kommer til. Det er da lite hyggelig å tenke på at beredskapen svekkes, og at vi kan risikere å vente i timesvis på ambulansen, når vi har tatt skadde ut av marka i pulk, sier Pettersen. Han sier at ambulansekuttet betyr at folk i verste fall ikke får den hjelpa de har krav på.

LES OGSÅ: Regionrådet ber helsetilsynet gripe inn

– Det er lange veier og mye dårlig vær som øker den tida ytterligere. Beredskapen blir kraftig svekket, dersom en ambulanse forsvinner ut fra øya. Dersom en av Andøys to ambulanser forlater øya i dag for å frakte folk til sykehus og slikt, så skal i teorien en bil forlate Sortland med en gang og kjøre utover hit. Ut fra de erfaringer de har gjort, er det ikke kapasitet for å gjøre det i dag, og det vil bli enda verre med en bil ute av drift. I beste fall kan du regne med tre timer før du er på sykehus, påpeker Pettersen.

Må vekke Stortinget

Han frykter konsekvensene ved store ulykker, dersom det bare er en bil i beredskap.

– Når vi samtidig vet at det ikke er legeberedskap i kommunen på kveld eller nattetid, så frykter jeg at det før eller siden kan gå liv. Vi får håpe det beste, selv om man frykter det verste. Jeg håper politikerne tar tak i dette, og får det opp på høyere nivå. Sentrale myndigheter må ta grep, for beredskap koster. Liv og helse må alltid komme først, og man kan ikke telle penger på det. Det gjelder å vekke de på Stortinget, slik at det kommer mer penger til drift, sier Pettersen.

– Ressursene er skåret til beinet

Han ser utviklingen der ressursene både på sykehus og sykehjem er skåret til beinet.– Det tar fort 3-4 timer før man får syke med behov for akutt legehjelp til sykehus. Du ser i til tider skytteltrafikk, dersom du da får ei bilulykke med mer alvorlige skader, så kan det fort få uante følger, sier Pettersen. Han tror ikke de overordnede myndigheter kan sitte og se på dette her.

LES OGSÅ: Vedtok å ta ambulanser ut av beredskap

– Jeg har merket meg at Nordlandssykehuset skulle evaluere dette i mai, men hvem er det som skal gjøre det. Er det dem selv?, undrer Pettersen. Han mener at det er lett å sitte på et kontor i Bodø og si ja og ha, når de ikke kjenner til vær og føreforhold til distriktene. Den store skrekken for ham er at det skal skje en liknende ulykke som den i Skarsteinsdalen i forrige, men med bussen full av skoleungdom.

– Da hadde kapasiteten blitt sprengt med en gang, sier han.

– Håper sentrale griper inn

Han håper at sentrale myndigheter griper inn, og finner ut at dette ikke går an.

LES OGSÅ: – Dette er gambling med helsa til folk

– Vi får håpe at både ordførere og sentrale myndigheter får det fram, og at forandring skjer før liv går tapt, sier Pettersen. Han tenker på den stengte barneavdelingen i Kristiansund, der et liv gikk tapt, før de kom på andre tanker og åpent avdelingen igjen.