Sverre R. Andersen og Bjørklitoppens Madonna fra Finnsnes ble beste hund i lagfinalen og ble dermed vinner av Vinterpokalen. Foto: Jørn Aune

Siste helga før påske er det som normalt et yrende hundeliv på Andøya. NM vinter for stående fuglehunder samler flere hundre firbente og tobente til fire dagers konkurranse rundt om i Andøy kommune.

De seneste årene har mesterskapet startet torsdag med lagkonkurransen. Sju lag etter hunderase konkurrerer mot hverandre og det er tre deltakere på hvert lag. Den beste hunden på det vinnende laget vinner også Vinterpokalen.

I år, som i fjor, var det gordonsetter-laget som gikk helt til topps i finalen.

– Det var en flott dag i marka. Det var fugl i alle slippene i finalen. To av våre hunder fikk fuglearbeid i finalen. Derfor vant vi, sier Jim Rune Øyum Pedersen som hadde med gordonsetteren Egon i finalen.

– Det var helt på slutten av mitt slipp at hunden gikk inn i skogen og ikke kom frem igjen. Da jeg kom til hunden fant jeg den i stand. Det er den ultimate følelsen og det vi trener for hele tiden. Deretter gjør hun alt etter boka, reiste fuglen og forholdt seg helt rolig, sier Andersen om sin gordonsetter Bjørklitoppens Madonna.

Hunden fikk topp poenguttelling og hund og eier kan dermed ta med seg vinterpokalen hjem fra NM.

– Det er stort å vinne NM. Dette er idrett og jeg er like glad som de som vant i Falun tidligere i vinter, sier Andersen.

Han forteller om fantastiske forhold ute i terrenget.

– Rammen her på Andenes er bare helt utrolig. Det er Vår Herres katedral. Og det var mye fugl i finalen, noe som ga en fair konkurranse, sier Andersen.

Selv om han og Madonna gjorde det bra i lagkonkurransen, regner han seg ikke som favoritt i den individuelle konkurransen.

– 200 hunder stiller til start fredag morgen. I løpet av dagen skal 140 sendes hjem. Sjansen for å bli slått ut er derfor ganske stor. Du skal ha en god hund, men også flaks for å gå til topps i NM, sier Andersen.