Det viser en fersk rapport fra Havforskningsinstituttet.

Fem vassdrag i Vesterålen er med i undersøkelsen. Det mest produktive vassdraget i Vesterålen er Roksdalsvassdraget i Andøy, som har Å-elva som det mest populære fangstområdet. Ifølge Havforskningsinstituttet ble det i fjor fisket 492 laks i vassdraget i fjor. Dette taller baserer seg på innrapporterte tall fra sportsfiskerne.

Forskerne bruker normalt skjellprøver som utgangspunkt for å fastslå om laks er villaks eller oppdrettet. Disse prøvene avslører vekstraten til fisken i de første fasene av livet. Oppdrettsfisk vokser raskere enn villfisk og skjellprøvene avslører dette. For Roksdalsvassdragets del er det ikke sendt inn skjellprøver fra sportsfiskere, men det er foretatt en gytefisktelling og sendt inn skjellprøver fra et høstfiske med garn. Gytefisktellingen viste at 104 fisk ble observert, ingen ble klassifisert som oppdrettslaks, men en laks ble klassifisert som «usikker». I høstfisket ble det sendt inn 109 skjellprøver. 102 ble klassifisert som villaks, syv var usikre.

Ikke vanntett

Havforsker Ove Skilbrei ved Havforskningsinstituttet sier til vol.no at gytefisktellingen har svakheter i forhold til skjellprøver.

-Tellingen skjer ved at forskere «snorkler» seg gjennom vassdraget og teller fisken. Denne metoden baserer seg på visuell telling av fisken, sier Skilbrei.

Han forklarer at usikre resultat av skjellprøver kommer av at prøvene er dårlige.

-Å lese skjellprøver er som å lese årringer i et tre. Vi ser særlig etter forskjeller mellom vinter og sommer, som vises klart hos villaks. Hvis de innerste delene av «årringene» er skadet, klarer vi ikke å lese resultatet nøyaktig. Derfor blir også noen observasjoner av skjellprøver klassifisert som usikre, forklarer Skilbrei.

Oppsiktsvekkende resultat

Også i Kobbedalen-vassdraget i Andøy og i Fjorfjord-vassdraget i Andøy er det gjort observasjoner basert på gytefisktelling. I Kobbedalen ble det observert tre laks som forskerne mener var rømt oppdrettslaks. Totalt ble det talt 83 laks i dette vassdraget. I Forfjord-vassdraget ble det talt 149 laks. Ingen av disse ble klassifisert som oppdrettslaks.

I Alsvåg-vassdraget i Øksnes ble det totalt fanget 19 laks i fjor, ifølge fangstrapportene. 15 av disse ble det tatt skjellprøver av. Ingen oppdrettslaks ble funnet.

I Buksnes-vassdraget i Andøy ble det ifølge fangstrapportene fanget 212 laks i fjor. Av disse ble det tatt skjellprøver av 55 laks. To av disse ble klassifisert som usikre. Det ble ikke påvist rømt oppdrettslaks.

-Det er overraskende lite rømt oppdrettslaks i Vesterålen. Det kan tyde på at det ikke har vært noen store rømminger i området, sier han. Skilbrei minner om at rømt oppdrettslaks også kan vandre langt før den eventuelt går opp i en elv.

Skilbrei sier til vol.no at det er veldig positivt at det er lite rømt oppdrettslaks i elevene i Vesterålen.

2014-rapporten er den første i sitt slag fra Havforskningsinstituttet.

-De etterfølgende år vil vi bedre kunne uttale oss om tilstanden til vassdragene. Da får vi sammenlignbare tall, sier Skilbrei.