Åse privatskolelag har tidigere søkt om å få kjøpe Åse barnehage, men avgjørelsen av denne saken ble utsatt inntil kommunestyret hadde fått behandlet fremtidig kommunestruktur i Andøy. Hovedårsaken til dette var at en eventuell nedgang i barnetallet kan tvinge fram endring i strukturen ut fra økonomiske vurderinger.

Ved hovedopptaket i fjor viste det seg at alle barnehager var fulle, men bildet er noe annet etter 2015. Barnehagen drives med overkapasitet, og det er også barn under ett år som ikke har lovfestet rett til barnehageplass som fyller opp plasser.

Opptak

Andøy kommune har syv kommunale barnehager som er delt inn i to opptakssoner. I sør er Risøyhamn, Åse og Dverberg (Skolestua) i en sone, mens opptakssone nord består av Regnbuen, Myrulla og Måsungen på Andenes, og Bleik (WigWam). (Se egen tabell).

Sør

Totalt er det 21,2 plasser ledig etter opptak i mars. Det er langt over en hel avdeling. De 15,4 plassene i Åse barnehage kan fylles inn i ledig kapasitet i de to andre barnehagene som til sammen har 18,6 plasser.

Dersom kommunen ønsker å redusere antall barnehager i denne sonen, så er det Åse som må fases ut, siden det krever utbygging av barnehagen på Åse, dersom en av de andre skal fases ut.

For 2015/16 har administrasjonen valgt å bemanne Skolestua som en en-avdelingsbarnehage med 18 plasser.

Har da 0,4 ledige plassser. Inneværende år er barnehagen bemannet for 24 plasser.

Åse barnehage videreføres som tidligere med en-avdelings barnehage. Per dags dato 2,6 ledige plasser.

Ingen endring i bemanning i forhold til inneværende år.

Risøyhamn barnehage tilpasser bemanning til 24 plasser. Her er 12,2 ledige plasser. Var bemannet for to avdelinger inneværende år.

Nord

Strukturendring i nord må skje gjennom utfasing av avdelinger i de eksisterende tre barnehager.

Barnehagene har til sammen 17 plasser (en avdeling tilsvarer 18 plasser). Administrasjonen valgte følgende løsninger for 2015/16:

WigWam bemannes som en en-avdelings barnehage for 2015/16. Har ingen ledig kapasitet. Dette barnehageåret bemannes noe utover en avdeling.

Regnbuen videreføres i dag som to avdelinger. Vil få tre ledige plasser.

Måsungen tilpasser bemanningen til faktisk antall plasser og reduserer med en halv avdeling. Har åtte ledige plasser per dags dato.

Myrulla gjør samme tiltak som i Måsungen med seks ledige plasser.

Forsvarsbarnehagen

Bygningene til Regnbuen barnehage eies av Forsvaret, og leien utgjør 142.440 kroner i året. Administrasjonen ønsker å vurdere om den kommunalt eide «avlastningsboligen» kan brukes for å spare penger.

Vurderinger

Administrasjonen anbefaler politikerne å videreføre driften for barnehageåret 2015/16. Bakgrunnen er å avvente neste års opptak for å se om antall søknader fortsetter å synke. Prognoser viser at 1-5 åringer framover skal ha et stabilt antall. Med tanke på Andøy kommunes økonomiske situasjon, så anbefales det å prioritere barn med lovfestet rett.

De grep som er gjort foran førstkommende barnehageår innebærer en reduksjon på 4,7 stillinger. Det forutsettes sparing av assistentressurser, noe som utgjør 1.307.000 kroner årlig.

Nedlegging

Dersom en barnehage legges ned i sone sør, så beregnes det å spare 1.930.000 kroner. Dersom en avdeling utfases i nord beregnes en innsparing på 1.363.000 kroner. Totalt beregnes 3.293.000 kroner i innsparing, minus ekstrautgifter på 953.000 kroner på oppbemanning.

Nettoutgifter

Skolefaglig rådgiver Torfinn Bø opplyser at nettoutgifter per barnehage innebærer alle utgifter som påløper i barnehagen, minus inntekter som er foreldrebetaling, og eventuelt refusjon sykelønn.

I motsetning til før 2011, da kommunen fikk barnehageoverføringer som var stykkprisbasert per barn og måtte gå direkte til den barnehagen barnet gikk i, kommer nå overføringene via rammer basert på statistikk på antall barn i alderen ett til fem år. Kommunen er derfor ikke pålagt å bruke pengene på barnet i den enkelte barnehage, slik som tidligere.

Salg

Kommer Åse Privatskolelag ti å få kjøpe barnehagen på Åse, dersom kommunestyret vedtar å legge den ned?

– Akkurat det er jo politikerne som avgjør. Det er heller ikke opp til meg å saksbehandle den. Det tilfaller teknisk. Men det er et faktum at det ligger en konkret søknad fra privatskolelaget som ble lagt på is i påvente av barnehagemeldinga som nå skal behandles. Derfor kommer i alle fall Andøy kommune til å ta stilling til salget når barnehagestrukturen er avgjort, sier Bø.