For litt over to år siden skrev Andøyposten om adresseproblematikken første gang. Statens kartverk ønsker at alle boliger, fritidseiendommer og andre aktuelle bygg skal he en gateadresse og man ønsket at dette skulle være på plass innen utgangen av 2015.

Viktig for utrykningskjøretøy

I februar 2013 var det 1.740 eiendommer i Andøy med adresse og 2.005 uten adresse.

– Ambulanser og andre utrykningskjøretøyer kjører med elektroniske navigasjonssystemer basert på kartinformasjon fra Kartverket og Statens vegvesen. Riktig veiadresse er avgjørende for at man skal finne fram ved hjelp av slike systemer, heter det i en pressemelding fra Statens kartverk.

I tillegg er mangelen på adresser også aktuelt i forbindelse med postomdeling.

I 2013 sa Ole Benberg i Andøy kommune at man hadde dårlig kapasitet og at politikerne hadde vedtatt å prioritere andre oppgaver. Han tvilte derfor på at man kom i mål innen utgangen av 2015.

Det er nå klart at man ikke kommer i mål med dette i år.

Andøylista etterlyste fremdrift

I seneste formannskapsmøte tok Andøylistas John Helmersen opp saken.

– Det skal være på plass vei- og gatenavn i løpet av dette året, tidligere opplyst innen sommeren 2015. Alle bygninger og eiendommer skal ha adresser. Arbeidet med dette krever omfattende arbeid og involvering av innbyggerne. Saken er etterlyst i kontrollutvalgets protokoll fra 27.11.14. Hvilken framdrift kan vi forvente fra administrasjonen i denne saka, spurte Helmersen.

– Sak om veiadresseprosjekt var tenkt lagt fram til politisk behandling i februar/mars. Det har tatt mer tid enn forutsatt å få fram en realistisk framdriftsplan/organisering av prosjektet. Jeg håper nå at saken om organisering av arbeidet med veiadresser skal være klar til behandling i formannskapet i april. Det er snakk om et omfattende arbeid, som vil gå over flere år, svarte rådmann Kirsten Lehne Pedersen.

– Omfattende regelverk

Teknisk sjef Arne Blix sier at det slett ikke er så enkelt å bare gi den aktuelle gaten et navn og deretter telle husnummer.

– Det er mange formaliteter og et omfattende regelverk som skal følges. Andøy kommune er ikke alene i Norge om å være på etterskudd med dette, uten at det er noen unnskyldning. Men nå tar vi tak i dette, sier Blix.

Planen er at prosjektet skal legges frem for politisk behandling i kommunestyret i juni.

– Det er mange ting vi må ta stilling til. En ting er hvor lange gater vi skal ha, sier Blix.

I Bø i Vesterålen har man for eksempel gateadresser som strekker seg over tusentallet. Man kan for eksempel tenke seg at hele fylkesveg 976 på vestsiden av Andøya blir ei gate.

Et annen spørsmål er jo hva gatene skal hete.

– Her ser vi for oss en navnekonkurranse og så skal forslagene ut på høring, sier Blix.