Næringssjef Bjørnar Selllevold er glad og lettet over at Innovasjon Norge endelig har forstått hvor viktig og positivt forskningsprosjektet på fiskeoljeproduksjonen til WPU er i Risøyhamn.

Andøyposten skrev om prosjektet 6. januar.

– Rasjonalisering innenfor Meierisektoren har gjort at et stort bygg ble stående ledig i Risøyhamn. I en periode var det bønder som eide dette uten å få noe ut av det, sier Sellevold.

Han er glad for at kunnskapsrike folk som Tony Wahl og datteren Hildegunn Wahl har begynt med bioteknologi og oljeproduksjon basert på torskelever. Han viser til at de har satset millionbeløp av egne midler for å utvikle teknologien.

– Basert på dette er det en gledens dag å høre at Innovasjon Norge som er Statens utviklingsorgan i distriktene, har forstått at dette betyr mye for å skape arbeidsplasser distriktene, sier han.

Han har jobbet 30 år som næringssjef til høsten, og han har ennå ikke sett noen som har en mer grundig utviklet forretningsplan og driftsplan enne Wahl.

– Innovasjon Norge har overrasket meg på en negativ måte, og nærmest seigpint dise gründerne. Jeg har både irritert meg over og vært skuffet over behandlinga fra Nordlandskontoret. Det at vi måtte bruke ressurser på å reise til Oslo og så oppover igjen, for å få Bodøkontoret til å se prosjektet i et nytt lys, burde ha vært unødvendig, sa han.

Han påpeker bedriften som har etablert seg i Risøyhamn med bakgrunn i nærheten til ressursene som er torskelever og annet marint råstoff.

– Vi har jobbet i nærmere to år med denne saken og endelig har Innovasjon Norge fått tro på prosjektet.

Det er ikke alltid at man starter en bedrift og har 100 prosent salg med en gang, slik Innovasjon Norge krevde først, sier Sellevold.

Ved Innovasjon Norge får vi opplyst at de ikke kommenterer begrunnelsen for tildeling av tilskudd.

Hyggelig

Styreleder Hildegunn Wahl synes det er hyggelig at Innovasjon Norge valgte å støtte bedriften nå.

– Vi håper på et videre samarbeid med Innovasjon Norge, siden det er flere investeringer som må gjøres for å få satt opp et fullskalaanlegg. Denne støtten er av stor betydning for oss, sier hun.

Prøveproduksjonen relatert til FOU-prosjektet er nå snart over.

– Vi har produsert den oljen som vi skulle produsere. Vi har kjørt ni bacher på mellom et halvt og tre tonn lever hver gang. Hydrolysetanken som gjør at vi kan spalte proteiner og olje skånsomt og naturlig, fungerer også i full skala. Det var jo nettopp dette som var en del av prosjektet. Å få se at prosessen fungerer godt i full skala og ikke bare i pilotstørrelse, sier hun.

Nå har de begynt å sende inn prøver til analysering.

– Vi har nå produsert den oljen vi skal bruke for å gjennomføre de resterende delen av FOU-prosjekt, der blant annet analyseresultatet skal gjennomgås. For at hele forprosjektet skal ferdigstilles, så må

alle analyseresultat gjennomgås. Vi har informert potensielle kjøpere om at vi ønsker å ha alle analyser på bordet før vi begynner å gå ut i markedet med oljeprøver og analyseresultat, sier hun.