Russekullet 2014 ved Sortland videregående skole har nå satt inn 31.703,08 kroner på kontoen til minnefondet som ble opprettet etter at Fredrik Stave døde av kreft i 2008. Formålet med fondet er velferdstiltak for pasienter i aldersgruppen 17 - 30 år og pårørendes reiseutgifter.

Tar vi med at fjorårets russekull ved Andøy videregående skole (AVS) ga sitt overskudd på 33.369,33 kroner til minnefondet, har de to russekullene bevilget rundt 65.000 kroner til sammen.

– Det er helt fantastisk. Jeg kan ikke si så mye mer enn det, sier Geir Stave.

Andværingen Helle Fyhn Nilsen var russepresident på Sortland i fjor.

– Vi hadde lyst til å gi overskuddet til noe lokalt. Vi hadde deretter en avstemning og de aller fleste ville gi pengene til Fredrik Staves minnefond. De var veldig klare på at det var det vi skulle gi penger til, sier Fyhn Nilsen til Andøyposten.

Hun sier at overskuddet av russefeiringen ble skapt gjennom salg av russeavis, inntekter fra russerevyen og fra sponsorer.

Fredrik Stave var selv elev ved Sortland videregående skole.

– Enorm betydning

– Midlene minnefondet gir oss gleder  stadig andre familier som har kommet i samme situasjon som  dem. Det har enorm betydning i forhold til store reiseavstander, der sykehusets stramme budsjettregler hindrer den kontakten  som er så betydningsfull  når man rammes av en alvorlig  og livstruende sykdom. Det gjør  at familier kan samles på en helt annen måte, sa oversykepleier Bente Lisbet Roaldsen ved kreftavdelingen i Tromsø etter at Fredriks foreldre Geir og Tordis Stave i mars ble tildelt Andøy kommunes kulturpris.