Andøy-ordfører Jonni Solsvik (H) mener Vesterålen bør gå sammen om å hjelpe.

Den siste tiden har flyktningstrømmen over Middelhavet til Europa økt. Det rapporteres samtidig om dypt tragiske historier der flere hundre mennesker har druknet på kort tid.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) har i brevs form bedt samtlige kommuner redegjøre for hvor mange flere flyktninger de kan ta imot. Forespørselen er i forbindelse med de pågående hendelsene i Middelhavet. Svarfristen er satt til slutten av mai.

Flere er positive

Nå har Andøy-ordfører Jonni Solsvik (H) sendt brev til sine ordførerkolleger i Vesterålen med et forslag om at regionen står sammen om å ta imot sin andel av de ekstra båtflyktningene.

Til nå har Sortland, Øksnes og Bø respondert.

– De var positive til å ta saken opp med sine respektive folkevalgte organer, sier Solsvik.

Han venter fortsatt på svar fra Hadsel og Lødingen, men gitt at brevet ble sendt ut fredag, har de neppe rukket å svare ennå.

Overskygger

Solsvik er ikke redd for å ta debatten om kommunene bør ta imot flere, til tross for at mange kommuner allerede har vanskelighet med å kunne bosette og ta imot flyktninger på et forsvarlig vis.

– Jeg ber hver enkelt kommune om å være med på en dugnad i fellesskap. Regionen bør ta initiativ i en situasjon som vi ser på skjermen hver dag. Familier omkommer i Middelhavet. Vi hører historier om hva de har gjort for å slippe unna der de har reist fra. Noen mente det var greit å dø i Middelhavet, framfor å bli værende i en uutholdelig situasjon. Da synes jeg det er mer et etisk og moralsk spørsmål, enn et som omhandler integreringstilskudd, sier Solsvik.

Anslår 50 ekstra

Flyktningene må tas inn i perioden 2015-2016. For Andøys del vil det si en økning fra rundt 30 til 48.

– Totalt i Vesterålen snakker vi om rundt 50 flyktninger. Moral og etikk overskygger i dette tilfellet debatten om integrering. Det hantler om at Norge av etiske og moralske hensyn er nødt, sammen med resten av Europa, til å hjelpe disse menneskene fra de farene som er i landene de flykter fra, sier Solsvik.

Han er imidlertid enig med dem som mener at løsningen ligger i hver enkelts hjemland.

– Men det blir en annen debatt. Flertallet på Stortinget går tydelig mot at vi må øke antall flyktninger bosatt i Norge. De må uansett bo i en kommune. Da hadde det vært i fin vesterålsånd å gå i forkant og si at ”dette skjønner vi og vi er klare over utfordringene, men vi er også klare over at det er et moralsk og etisk spørsmål. Derfor stiller vi opp.”, sier Solsvik.