Onsdag før påske kom Per Egil Elvan og Magnar Haraldsvik tøffende inn leia til Nordmela med linebåten «Soltind» som de hadde kjøpt tilbake fra Senja. Torskekvota på 70 tonn var ufisket, og i forrige uke fikk de en pangstart med fangster på seks tusen kilo per sjøvær.

Per Egil Elvan som tidligere har sagt til Andøyposten at han bare skulle sitte på reservebenken, og fiske med «Soltind» når ikke Haraldsvik hadde bruk for båten, ble raskt tatt inn i fisket.

– Ja, det var meningen at hele «Triton»-mannskapet til Haraldsvik Maritim skulle fiske med «Soltind», men så ble de en mann mindre, og da var det naturlig for meg å tre inn. Det har gått bra, smiler Elvan.

30 tonn

Denne torsdagen som er første gangen denne uka det er rorvær, ble det bare 2000 kilo på grunn av ustabile forhold, men Haraldsvik opplyser at de dro på land 30 tonn forrige uke. Det betyr 6000 kilo per sjøvær.

– Det er helt utrolig bra, og seks sjøvær til, så har vi fisket opp den 70 tonn store torskekvota, smiler han.

– Hadde du tenk at det kunne gå så bra med linefiskeoppstarten fra «Soltind»?

– Nei, hadde vi fått halvparten av dette, så hadde det fortsatt vært bra, sier han.

På kaia står også Gunnleif Hansen som var mannskap på «Soltind» tidligere.

Han har vært med ut et par ganger og lært opp fisker Ernst Hansen om linefiskets gang ute på havet. Han er imponert over mengden som dras inn.

Sulten torsk

På kaia står også skipper Vidar Elvan på snurrevadbåten Alvestad som også har fått seg noen sjøvær etter påske.

– Torsken er sulten på veien tilbake fra Lofoten til Barentshavet, men han går såpass høyt opp at det er lineongelen den biter på. Snurrevadnota går for langt nede. Derfor har ikke vi fått mer enn 2000 kilo, men vi har veldig lite igjen av torskekvota, sier Elvan.

Sjarkene «Mathilde» og «Amalie» som også deltar i linefisket etter torsk, har fått fangster oppi 2000 kilo.

Glad egner

I egnerbua til «Soltind» står fire litauere med Egioijus Joodis i spissen og egner. Haraldsvik trenger 15 stamper for å holde det gode fisket vedlike. De har hatt et tre måneder opphold i egninga, siden «Soltind» ikke var på Nordmela i vinter.

– Det er fint å være i gang igjen. Vi trives med egninga, sier han.

Linefisket på Nordmela er blitt vesentlig enklere å gjennomføre i dag i forhold til tidligere, siden det er mulig å få leid egnere på fiskebruket. På den måten kan mannskapet på «Soltind», og andre som ønsker å fiske med line fra Nordmela, konsentrere seg om fisket, og det bare er å hente ferdigegnede linestamper før de skal på havet.

Haraldsvik sier at det er blåkveitefisket om er neste post på programmet for «Soltind», og da setter han også «Triton» inn i fisket. De kommer også til å rigge om til linefiske på «Triton» som vanligvis fisker med garn.

Når blåkveita er fisket opp, er det hysefisket som står for tur. Det ligger derfor an til betydelig aktivitet i linefisket framover.

Daglig leder Ole Johnny Nilsen ved JM Nilsen Fisk synes det er fint at det ennå går bra med torskefisket.

– Det har vært et sammenhengende godt torskefiske i hele år. Til tross for ustabile værforhold har det vært gode fangster, når båtene har kommet seg ut, sier Nilsen.