Revisor Svenn Ole Wiik i Forvaltningsrevisjonen har på oppdrag fra Kontrollutvalget utført revisjon vedrørende «Mobbing i Andøyskolen».

Kontrollutvalget har i sin bestilling vært meget konkret. Revisjonskriteriene er å få etablert de lover, forskrifter, retningslinjer, kommunale vedtak og faglige standarder som sier noe om hvordan virksomheten drives. Hensikten med revisjonskriteriene er at det skal settes opp noen autorative standarder som kommunens praksis kan måles opp mot, og som er grunnlaget for revisjonens kriterier.

Mobbefritt skolemiljø

Revisjonskriteriene er å få etablert hva Andøy kommune har av rutiner og rammeverk for å oppfylle opplæringslovens krav til et mobbefritt skolemiljø for elevene, og selvsagt få undersøkt hvorvidt disse rutinene og rammeverk blir fulgt i praksis.

Revisjonen er utført ved å sende ut skriftlige spørsmål til rektorene, rådmannen og skolefaglig rådgiver i rådmannens stab. Det er innkommet svar fra alle respondenter. Revisor har så hatt en runde med oppfølgingsspørsmål til rektorene, og fått svar på disse.

Kontrollutvalget har behandlet saken, og sluttet seg til leder Guri Bendiksens forslag til vedtak.

Solid rammeverk

Det konstateres at Andøy kommune har et solid og godt rammeverk for arbeid mot mobbing i skolene.

Kontrollutvalget er av den mening at det er urealistisk å tro at mobbing ikke vil forekomme, selv om det i Andøy bare er påvist noen få tilfeller som er så alvorlig at det har ført til enkeltvedtak.

Derfor vil det være påkrevd først å arbeide forebyggende, og dernest å gripe inn snarest mulig og på en adekvat måte. I tillegg vil spredning av informasjon om pågående mobbing og iverksatte tiltak til alle ansatte som kan tenkes å komme i kontakt med mobbeoffer og mobber, være svært viktig og helt nødvendig.

Hull i rutinene

Kontrollutvalget konstaterer imidlertid at det i dag er hull i gjeldende rutiner ved at det ikke eksisterer en eksplisitt rutine som skal sikre at alle blir informert. Særlig er det viktig at vikarer til berørte elever straks blir orientert om situasjonen om hvem som er berørt og hva problemet består i, og hvilke tiltak som er iverksatt. Kontrollutvalget forutsetter at dette tas tak i, og at det kommer på plass i skolens regelverk.

Kommunestyret skal behandle saken.