TUNGTRAFIKK: Risøyhamn Vel påpeker at byda er avhengig av mye tungtransport som sliter på fylkesvei 985. Derfor anmodes Statens Vegvesen om å gjøre noe. (Foto: Mette-H. Berger Amundsen)

Risøyhamn Vel trekker fram at det er mange som ferdes på fylkesvei 985 gjennom bygda. – Det er mye tungtransport i anledning utskiping av både torv og brakker fra dampskipskaia Th Benjaminsen, skriver Velforeningen.

– Bakken nede ved kaia er veldig mye brukt av turgåere, og i den anledning håper vi på å få gatelys langs denne strekningen. Det mangler også soneskilt på en ene siden, heter det videre i brevet.

– Ingen planer

Byggeleder Magne Berg i Statens Vegvesen for driftsområde Vesterålen har ikke sett brevet ennå, men han sier at Vegvesenet ikke har noen konkrete planer verken om å sette opp veilys eller gjøre større utbedringer.

– Det er ikke noen planer om asfalterings gjennom Risøyhamn. Vi har mange fylkesveier i dårlig forfatning, så det må vurderes opp mot det totalte veibildet.

Men enkle ting som å få satt opp skilt, fylle igjen noen hull i veien, renske grøfter og slikt, kan tas over mitt driftsbudsjett. Det som har å gjøre med drift og vedlikehold i Vesterålen, sier han.

Investeringsmidler

Han viser til at dersom det er snakk om større tiltak, så må det investeringsmidler til, og da er det avdelingsdirektør Geir Jørgensen som forvalter veiavdelingen Midtre Hålogaland i Statens Vegvesen.

Ofoten, Sør-Troms, Vesterålen og Lofoten ligger under dette.

– Det er Nordland fylkeskommune som råder over investeringsbudsjettene og som bestemmer hvor det skal brukes penger på å få opp standarden på veien, sier Berg.

Ann-Elise Karoliussen i Risøyhamn Vel sier på spørsmål fra Andøyposten at de ønsker vedlikehold på veien.

– Det er slitasje på veien. Steiner kommer opp overalt, og det er revner i asfalten, sier hun.

Må gjennom kommunen

Jørgensen sier til Andøyposten at han ikke finner noe brev fra Risøyhamn Vel i sitt arkiv.

– Mye av det de spør om handler nok om ordinært vedlikehold som går under Vesterålens driftsavdeling ved Magne Berg. Når det gjelder større tiltak på veien, så må vi forholde oss til gjeldende økonomiplan. Finansiering til opprustning av fv. 985 ligger ikke ikke inne noe sted nå. Det er et større tiltak, så dette i er i så fall en del av en diskusjon om fremtidig prioritering i fylkeskommunen. Uansett ønske, så må dette gjennom Andøy kommune først, avslutter Jørgensen.