Norfakta utførte målingen 15. til 17. april på oppdrag fra Andøyposten, Vesteraalens Avis, Sortlandsavisa og Vesterålen Online.

Målingen inneholder tre oppsiktsvekkende elementer.

Det ene er at Ap er større enn Høyre. I kommunevalg-sammenheng er det lenge siden det har skjedd.

Det andre er at det i Andøy nye partiet Miljøpartiet De Grønne (MDG) kan få plass i kommunestyret. I målingen får partiet en oppslutning på 3,9 prosent.

Det tredje poenget er at mandatberegningen viser at de borgerlige partiene vil miste sitt flertall dersom denne målingen blir tilnærmet likt valgresultatet.

I målingen får Ap en oppslutning på 33,6 prosent. Det er betydelig opp fra 19,9 prosent som partiet fikk i valget for fire år siden. Høyre får 27,1 prosent, mot 38,1 i valget for fire år siden.

Frp får 5,9 prosent, mot 9,0 i valget for fire år siden.

Senterpartiet går litt frem, mens Venstre går litt tilbake. KrF holder seg stabilt, mens Andøylista får 12,0 prosent. I valget for fire år siden fikk partiet 14,8 prosent.

Maktskifte?

I kommunestyret samarbeider Høyre, Frp, Sp og KrF. De har i dag 14 representanter av 23. Legger man meningsmålingen til grunn, mister Høyre tre og Frp en representant, og de fire partiene får 10 representanter til sammen.

Ap, Andøylista, Venstre vil ifølge målingen få 12 mandater og dermed ha flertall i kommunestyret. I så fall vil Andøy få en ny ordfører og det blir trolig Anitha Bendiksen.

I tillegg vil MDG få en representant i kommunestyret dersom målingen slår til.

Feilkilder

Norfakta opplyser at målingen har en feilmargin på 5,2 prosent. I tillegg er det vanskelig å si hvor mye nasjonale trender slår inn i en slik måling og hvordan det slår ut når velgerne om noen måneder skal velge mellom lokale valglister og lokale personer. Både Høyre og Frp har slitt på nasjonale målinger, der Ap har gjort det bra.

Norfakta gjorde en lignende måling foran valget i 2011. Da lå Frp an til å gjøre et brakvalg i Andøy, mens Høyre lå an til rundt 30 prosent. Valgresultatet viste imidlertid at Frp gjorde det dårligere enn målingen viste, mens Høyre gjorde det mye bedre  enn det målingen antydet. Det er ikke urimelig å anta at ordførerspørsmålet de gang hadde stor betydning for oppslutningen rundt Høyre. Spørsmålet blir om partiet nok en gang får nytte av Jonni-effekten?

Her kan du lese kommentarer til målingen.