Arbeiderpartiet er størst i Andøy i en måling Norfakta har utført.

Hun sier at målingen viser at det kan bli en spennende høst.

– Jeg tror vi står for de rette sakene og vi snakker godt med folk. Vi skal fortsette å fronte de gode fellesskapsløsningene, sier Bendiksen.

Hun sier at målingen ikke gir Ap noen grunn til å ta det med ro.

– Vi må fortsette å jobbe og stå for det vi sier. Vi er tydelig på hvilken retning vi vil ta Andøy kommune og hvordan vi vil prioritere. Vi må snu ting og få skuta på rett kjøl, sier Bendiksen.

Hun tror også nasjonale saker kan gi Ap lokalt drahjelp.

– Svekkelsen av arbeidsmiljøoven er en slik sak. Og så tror jeg den hverdagslige praten med folk er viktig, og det skal vi fortsette med, sier Bendiksen.

– Nasjonal trend

Ordfører Jonni Solsvik mener at Høyre i Andøy nok merker den nasjonale trenden der partiet sliter på meningsmålingene.

– Det kan slå inn på lokale målinger, og det må ta som en utfordring når vi går inn valgkampen. Jeg tror dette valget kan bli jevnere enn det vi har sett på mange år i Andøy, sier Solsvik.

Han ser ikke bort fra at eiendomsskatten er en sak som kan ha skadet partiet. Solsvik var selv med på å innføre den, men Høyre har også lovet å fjerne den. Akkurat nå ser det ut til å bli vanskelig.

– Vi har ikke klart å avskaffe skatten slik vi lovet og det kan ha en innvirkning. Men konsekvensene av å ikke ha eiendomsskatten ville blitt dramatisk, sier han.

Høyre har hatt ordføreren i mange år, bare avbrutt av Kjell-Are Johansens (Ap) periode fra 1995 til 1999.

– Vi har vært en del av en posisjon i mange år og det kan føre til en viss slitasje. Men det er en del av politikkens vesen. Det bør i hvert fall inspirere oss til å gjøre en best mulig valgkamp, sier Solsvik.

– Helt strålende

Robert Svendsen i Miljøpartiet De Grønne er veldig fornøyd med målingen, som viser at partiet har mulighet til å få plass i kommunestyret.

– Veldig hyggelig og helt strålende. Det gjenspeiler den nasjonale fremgangen vi har i MDG, sier Svendsen.

Fylkespartiet i Nordland er snart ferdig med sitt valgprogram, og da skal partiet i Andøy lage sitt program.

– Vi setter miljø, klima og energi foran alt annet. De forslagene vi kommer har bakgrunn i en bærekraftig samfunnsutvikling. Vi legger det til grunn i all vår politikk. Det legger nye premisser for politikken og er noe nytt i Norge, sier Svendsen.

Han sier at partiet ikke uten videre vil støtte den ene eller andre siden i Andøy-politikken.

– Det avhenger av hvilken de har tenkt å følge. Der gjør vi ingen kompromisser. De vi skal støtte, må vinne oss med en spiselig miljøpolitikk. Vi håper at vi kan dytte de etablerte partiene i en mer miljøvennlig retning. Det tror jeg vi allerede har gjort nasjonalt, sier Svendsen.