– Omkjøringsveien må ikke bli ei sovepute og noe som stjeler fokus, sier Finn Allan Westjord og Agnar Norheim. Uttalelsene har klar adresse til Statens Vegvesen og Nordland Fylkeskommunes samferdselspolitikere. Fredag denne uka skal Andøy kommune møte representanter for Statens Vegvesen for å diskutere tiltak på den rasutsatte strekninga av fylkesveg 976 nord for Bleik.

– Tiltak må komme raskt

Befolkninga på Bleik ferdes ofte langs det rasfarlige fjellet, og mener det bør skje noe raskt.

– Det må skje noe, og det bør skje raskt. Vi kan ikke ha det slik, sier Ole Hermann Olsen.

Han får full støtte av Åge Jacobsen.

– Det er fremkommet forslag om å bruke masser fra mudringa i havna til å lage ei fylling for å flytte vegbanen lengre ut fra fjellfoten. Det høres ut som et godt forslag både sikkerhetsmessig og samfunnsøkonomisk. Vi håper Vegvesenet lytter til dette. Det er berggrunn på sjøsida av veien, så dette bør være både mulig og trolig rimelig. Da kan dagens vegbane være fangsone for eventuelle rasmasser, sier han.

– Sats på varige tiltak

Det sier Agnar Norheim seg enig i.

– Hvis det er slik at man har midler til å bruke på omkjøringsvei, burde disse heller avsettes til å komme igang med de permanente tiltakene. Omkjøringsveien må ikke bli ei sovepute som tar fokus bort fra behovet for permanente tiltak, sier han.

Finn Allan Westjord mener det også bør gjøres tiltak oppe i fjellsida.

– Monteres det et vinklet fangnett oppe i «klipa» under rasområdet, kan eventuelle steiner ledes mot hylla oppe i fjellsida. Et slikt nett vil fange opp steinene før de får fart og kraft, og ledes de til fjellhylla, vil de ikke rulle ned på veibanen. Det vil øke sikkerheten ytterligere, påpeker Westjord.

Fanggrop langs veien

Oddbjørn Stave mener også det er mulig å skave av terrenget ved fjellfoten, for å etablere ei fanggrøft ved siden av dagens vei.

– Den vil kunne fange opp mye av steinen, og hindre at veibanen rammes, sier Stave.

De engasjerte Bleiksværingene ber også Vegvesenet om å informere befolkninga etter møtet med kommunen.

– Det er viktig at Vegvesenet forteller folk hva de har tenkt å gjøre, og når det skal skje. At fanggjerdet fortsatt ikke er tømt for stein og satt i stand, skaper frykt. Slik det står nå har det motsatt effekt. Det er viktig folk får vite når det blir gjort noe, og hvorfor det ikke har skjedd noe med dette, sier de fem.

Ordføreren kunne i mandagens kommunestyremøte opplyse at både midlertidige og langsiktige tiltak vil bli tema i møtet førstkommende fredag.