Andøy kommune har fått inn åtte søknader om fritak om å stå på ulike valglister ved høstens kommunevalg.

LES OGSÅ: Ap størst i Andøy på valgmåling

– Det er noen flere søknader enn tidligere år, sier formannskapssekretær Greta Jacobsen.

– Lettere å få fritak

Jacobsen tror økningen i antallet søknader om fritak fra personer som er ført opp på ulike valglister har sammenheng med endringer i valgloven. Tidligere var det en rekke ulike kriterier som måtte være oppfylt før man fikk fritak. Blant kriteriene som kunne gi fritak var tjeneste som medlem av kommunestyret siste fire år, medlemskap i et annet registrert politisk parti, erklæring om at listeforslaget representerer et politisk syn som er i strid med egen politisk overbevisning, eller uforholdsmessig vanskeligheter med å kunne skjøtte sine plikter i vervet.

LES OGSÅ: Disse 159 kan du stemme på i Andøy i høst

– Det var mye strengere før. Etter endringene i valgloven i 2013 holder det å sende inn en skriftlig erklæring om at man ikke ønsker å stille til valg på den aktuelle valglisten, sier Jacobsen.

Hun opplyser at frister for å sende inn en slik erklæring er 1. juni.

Fire fra Venstre

Trine-Lise Jensen søker fritak fra 18. plassen på venstrelista.

– Ser at jeg er satt på Venstres sin valgliste, ønsker ikke å stille til valg, da jeg studerer til sykepleier ved siden av 50 prosent jobb lar ikke politikken seg gjøre. Det vil nok bli for mye for meg, skriver hun i søknaden.

Ole Jakobsen søker fritak fra 21. plassen på venstrelista. Han skriver i søknaden at han av ulike grunner ikke ønsker å stille til valg for Venstre.

Hans Martin Hanssen søker fritak fra 25. plassen på venstrelista. Han søker fritak grunnet helsemessige årsaker.

I lørdagens Andøyposten skrev vi at Bjørn Riber hadde søkt fritak fra 13. plassen på venstrelista. Formannskapssekretær Greta Jacobsen opplyser at han har trukket søknaden om fritak.

Tre fra Frp

John-Are Næss søker fritak fra 10. plassen på Frp-lista. Han oppgir helsemessige årsaker til at han søker fritak.

Oddrunn Breivik søker fritak fra 12. plassen på Frp-lista.

– Jeg vil herved be om fritak for å stå på listen, da jeg føler meg for gammel til å kunne bli valgt inn i kommunestyret. Min helse er ikke den aller beste, skriver hun i søknaden.

Thor Willy Paulsen søker fritak fra 15. plassen på Frp-lista. Han oppgir ikke noe grunn til at han søker fritak.

En fra AP og Andøylista

John Petter Elvan søker fritak fra 8. plassen på Andøylista. Han oppgir ikke annen grunn enn at han ikke ønsker å stille til valg for Andøylista.

LES OGSÅ: Sigurd (89) stiller til valg i Andøy

Torill Nordvoll søker fritak fra 7. plassen på Arbeiderpartiets-liste. Hun skriver i søknaden at hun av personlige årsaker søker fritak.