– Det står på i cirka 30 dager og da må vi ha folk i fjøsen hele tiden, sier Geir Johansen i Bjørnskinn.

På gården til Geir og Sissel Haraldsvik Johansen har det vært hektisk aktivitet siden 27. april. Da startet lamminga, og mot slutten av mai skal 555 lam ha sett dagens lys i Bjørnskinn-fjøsen.

– Vi har fått hjelp fra familie og venner og har også leid inn en avløser. Hun har gjort en god jobb, både i eggpakkeriet og i sauefjøset, sier Sissel.

Lamminga ble ekstra utfordrende da stormen «Ole» tok det ene leiefjøset. Det er erstattet med en plasthall oppunder fjellet.

I tillegg til sauene, er det 7.500 høns på gården, som produserer mellom 7.000 og 7.500 egg per dag.

555 lam

Scanninga viste at det ville komme 555 lam i fjøset i Bjørnskinn. Men levende vesener er sjelden matematikk.

– For en sau viste scanninga fem lam, men flere av de var dødfødte. En annen trodde vi skulle få fire lam, men det kom fem og alle levde, sier Sissel.

I tillegg må noen lam skilles fra mora for å sikre at alle lammene får nok næring. I noen tilfeller kan man flyttet lammet til en annen sauemor, men går ikke det havner lammet i en egen «barnehage».

– Noen sauer får bare ett lam. Når vi vet det, kan vi klare å lure sauen til å ta hånd om et annet lam. Men da vi må stå klar når sauen skal føde sitt ene lam, sier Sissel.

11.000 dyr

Da Andøyposten var innom onsdag var det kommet 417 lam til verden. Det gjenstår med andre ord ennå litt arbeid før vårens eventyr er over.

Geir og Sissel planlegger for øvrig å utvide besetningen til 350 vinterfôrede sauer.

– Total er det cirka 3.500 sauer i Andøy. De får i gjennomsnitt 2,2 lam hver, sier Geir.

Det betyr at snart skal cirka 7.700 lam ut på beite i Andøy-marka. Tar vi med sauene betyr det at noe over 11.000 dyr skal ut av fjøsene om kort tid.

– Vi har fått de eldste dyra ut på innmarka. Vi har noen i plasthallen vi har satt opp, mens resten er her i fjøset, sier Geir.

App

Og dersom du lurer på om det finnes en app for sauehold, så gjør det også det. Om bonden lurer på hvor mange lam en sau venter, hvor mange den fikk i fjor eller året før, så finnes et altså en app til mobiltelefonen der man kan sjekke nettopp slike opplysninger.