Når Andøyposten er innom arbeidslaget fra Farsund-firmaet Coating Service torsdag ettermiddag, så nærmer de seg 20 meters høyde på stilaset som skal omkranse landemerket på Andenes de neste ukene.

– Hvis «han der oppe» er på vår side, så er vi kommet helt opp til plattformen med stilaset i løpet av helga, sier Vere.

– Liker litt utfordringer

Det er tydelig, bare ved å se på stilaset som nå reiser seg 360 grader rundt fyret, at dette ikke er noe jobb for pyser.

– Vi liker denne type oppdrag med litt utfordringer, sier Vere med et smil, og forteller at de bygger stilaset rett opp helt til plattformen på toppen.

– Da blir det forankret der, og så bygger vi oss innover mot fyret for å få gode arbeidsforhold. Hvis du ser på stilaset, så må vi bruke omtrent dobbelt så mange bein som på en normalt rett vegg, sier han. De er fire mann i aksjon, og ved hjelp av en liten vinsj blir stilasdelene heist opp og montert. Stadig høyere og nærmere toppen av fyret.

– På toppen, over plattformen, bygger vi ikke stilas siden det er gode forhold til å feste klatreselene der, sier han.

– Skal unngå støv

Når stilaset er på plass, vil det bli kledd igjen med duk.

– Siden fyret her ligger så nært bebyggelsen, så er det lagt opp i bestillingen fra Kystverket at vi skal minimalisere støv fra sandblåsingen og malingen. Når vi sandblåser så tilsetter vi i tillegg vann i sanden for å unngå støv, forklarer Vere. De vil være tre mann som skal arbeide med å sandblåse og male fyrtårnet.

– I tillegg til maling, skal vi også skifte alle vinduene og inngangsdøren, sier Vere.

Males for hånd

Mange vil kanskje, i likhet med undertegnede, bli overrasket over at fyret skal males for hånd.

– Ja, det første strøket tar vi for hånd. Det er på grunn av at støpejerngodset er fullt av små porer, som vi av erfaring vet ikke alltid blir fylt med maling hvis man bare sprøyter. Da fylles de etterhvert med vann og man får rustdannelse, forklarer Vere. De tre siste strøkene med maling sprøytes på, og hvis været er på deres side de neste ukene, så er planen å være ferdig med jobben om cirka tre uker.

– Vi har faktisk med oss egen værstasjon, for er luftfuktigheten for høy, så kan vi ikke male, sier Vere.