Ole Jørgensen er en av mange som tar turen innom Frikirka i Forfjord for å se på sommerutstillingen som åpnet lørdag for en uke siden.

– Det er mange fine bilder her, med tanke på at det bare er amatørfotografer som står for dem. Jeg er spesielt fascinert av Finnseterdalen som de har kamuflert litt, og isteden latt skodda ligge over fjella, sier han. Fascinert fordyper han seg i bildet, der han kjenner seg igjen på mange områder, og på andre steder spekulerer på det som er bak der. Primus motor Grethe Hansen sier at dette er tredje gangen de har sommerutstilling i Frikirka.

Lappeteknikk

– På denne utstillingen ser du bilder av flere personer som har fotografering som hobby. Alle har tilknytning til Forfjord, men bor andre steder nå. Vi fungerer som et galleri for dem, og får 20 prosent av inntektene, opplyser hun.

På utstillingen er det også lappeteknikk som er laget av lappegruppa. De er en gjeng med pensjonister som møtes på ettermiddagstid en gang i måneden.

Ikke noe fast lenger

Medansvarlig Ellen Jenssen opplyser at det er  Sortland menighet som eier dette huset. Forfjord Frikirke har ikke noe fast gudstjeneste lenger. Det er 20 år siden sist. For 12 år siden var det et tilbud for barn, Kverdagsskolen. Det er det samme som søndagsskole på hverdager.

– Etterhvert ble dette aktivitetstilbudet slått sammen med Gladgjengen på Agalliasis på Medby som først og fremst fokuserte på sang og danse-stil. Dette ble kalt Kverdagsgjengen som etter et intermediate-opphold på Medby skole, nå driver i Risøyhamn. Det er et tilbud for barn fra fire år til 3. klasse, sier hun. Det har også vært ungdomsklubb i kirka.

– Ikke likegyldig

– Dette er et praktisk hus, og dersom man har bygd et kirkehus, så er det ikke likegyldig hva som skjer med det. Sommerutstilling med litt servering, gjør at folk skal kunne møtes og prates på lørdager og på onsdager, da vi har åpent, sier Hanssen. De presiserer at bygdas hus ikke står i konkurranse med hverandre, både Medby grendehus og Fornes kapell er samkjørte og jobber ikke mot hverandre.

51 år gammel

Man må 51 år tilbake for å komme til året Frikirka ble bygd. Den gangen hørte menigheten til Øksnes og Skjoldehamn. Inntil nylig har Arne Johansen vært primusmotor for vedlikeholdet.

– Han har til med og med vært på taket, helt til på slutten av sine 80 år. Han fungerte som en vaktmester, men er nå gått bort. Den generasjonen var tro og kunne mange ting. Vi får se hvordan det blir nå, sier Jenssen. Huset er nå ikke lenger i bruk, men gir tilbud til folk ved begravelser og andre begivenheter. Etter sommerutstilingen er det planer om å male det litt lysere på veggene, og fikse litt på taket.

– Dersom vi nå får huset reparert, så hadde det ikke vært så galt med en og annen gudstjeneste her. Selv om man reiser til Sortland og handler, så ønsker man helst å være hjemme i helgene. Så da blir et vel ikke til at man orker å reise langt for å komme seg på gudstjeneste, sier Hanssen forhåpningsfullt. Hun bor egentlig i Oslo, men er pensjonert lærer, og derfor ofte hjemme i sin barndomsbygd.

– Da er det ok å finne noe å gjøre. Det å ha et miljø her. Man treffer igjen gamle skolevenner, og gjør noe sammen. Det kjennes bra å skape et miljø, og være med å reparere på huset. Det er viktig, sier hun, som plutselig får levert to nye bilder inn på utstilingen. Grete Johansen og mannen Jan Arne Johansen har rammet inn flotte amatørfotografier.

– Vi bor på Reinsnes, og Jan Arne kommer fra Forfjord. Det er artig å stille ut bilder sammen med andre, og særlig når et går til inntekt til huset, avslutter hun.