Havfiskefestivalen er forlengst blitt tradisjon, og i en mannsalder har Andenes Havfiskeklubb vært vertskap for Andøys eldste festival. Siden starten på syttitallet har festivalen vært et årlig høydepunkt for sportsfiskere fra fjernt og nært.

Båtførerne er gull verdt

Hanne Adolfsen og Svein Sellevold takker lokale redere og båtførere for at de stiller opp.

– Uten dem hadde det ikke latt seg gjøre å arrangere festival verken i år eller de foregående årene. Så de velvillige og hjelpsomme skipperne vi har er gull verdt.

– De vet jo også hvor fisken står, og deltakerne synes det er artig å komme hit - for de vet at utenfor Andøya lurer storfiskene og storfangstene. Så selv om mange har et tettpakket program sommeren gjennom - og reiser fra festival til festival - så er deltakelse her på Andenes fortsatt et must!

– Våre gode støttespillere på landsida er like viktige. Som ifjor er det Andenes Fiskemottak som stiller opp, og åpner dørene for oss. Det setter vi voldsomt stor pris på.

Blir det ny rekordfisk iår?

– Vi har også alliert oss med dyktige folk som lager festivalkafé på området. De har nesten alle rettigheter, og gjør en flott jobb! Avhengig av om godværet slår til eller ikke, blir kaféen innendørs eller utendørs. Vi kan love god stemning, og flotte fangster når båtene klapper til kai.

– Ifjor var det fare for at festivalen måtte kanselleres. Men det ordnet seg heldigvis i tolvte time. Arrangementet ble utsatt til august, og det ble gjennomført med stor suksess - til tross for at fangstene ikke ble så voldsomme. Men tidenes rekordfisk ble halt iland - ei velvoksen kveite på omlag 94 kilo - og vi håper at det også i år vil bli fine kveitefangster, sier de to.

– Så ta turen innom festivalområdet i helga. Tradisjonen tro er arrangementet todelt. Begge festivalene teller i Norgescupen. Andenesfestivalen går av stabelen lørdag, mens det søndag er nye sjanser til å ta poeng og heder i Midnattsolfestivalen, sier Hanne og Svein.