Valgkampen er så smått i gang. Fullt trøkk blir det nok ikke før etter fellesferien, men Andøy Høyre sier de ønsker å være tidlig på banen. Andøyposten har konfrontert dem med et løftebrudd i en sentral sak fra forrige valgkamp. Les mer - og finn ut hva Høyre-profilene sier om eiendomsskatten - som er høyere enn noen gang, tross løftene de ga velgerne for fire år siden.

– Sier nei til storkommune

Beate Stellander sier Andøy Høyre har staket ut tre saker som blir partiets kampsaker frem mot valget.

– Kommunestruktur er et av de temaene vi ønsker å markere oss tidlig i forhold til. Andøy Høyre har besluttet å si et klart og tydelig nei til kommunesammenslåing. Dette gjør vi etter en grundig gjennomgang, og etter at vi har lyttet til innspillene folkemøtene ga. Det kom mange gode analyser, innspill og meninger i BDO-rapporten og folkemøtene.

– Dette har gitt oss grunnlag for å diskutere og ta stilling. Vi mener fremtidens muligheter for Andøy ivaretas best ved at Andøy forblir en egen kommune. Vi ønsker å gi velgerne tydelige signaler om hva vi mener.

– Så er det viktig for meg å understreke at Høyre har sagt at folkeavstemminga vil bli tillagt avgjørende betydning. Sånn er det fortsatt. Skulle folket ønske en sammenslåing, vil vi bøye oss for det, sier hun.

Hun slår fast at dette har tett sammenheng med en annen kampsak - nemlig næringsutvikling.

– Det er godt å bo i Andøy, og de fleste av oss som bor her, ønsker å gjøre det i framtida også. Jeg er opprinnelig fra Sortland, men det er her jeg vil bo. For oss alle er det da viktig å ha et offensivt og innholdsrikt næringsliv. Det er viktig for å tilby arbeidsplasser i forskjellige sektorer, og det er viktig for å ha et best mulig tilbud til innbyggere og tilreisende.

– Andøy har naturgitte fortrinn, og en del særegne bedrifter øvrige deler av regionen ikke har. Det gjelder innen reiselivet, Andøya Flystasjon og Andøya Space Center. I tillegg har vi anleggsgiganten LNS.

Vil skape vekst

Ordfører Jonni Solsvik slår fast at havneutbygginga er en viktig del av arbeidet for å skape muligheter for framtidig vekst.

– Dette er et historisk stort prosjekt, og det vil skape enorme muligheter for vekst både innen fiskeri og reiseliv. Jeg mener vi må jobbe målrettet for å utnytte disse mulighetene, slik at vi kan legge til rette for nyskaping og nyetableringer som vil utløse nye arbeidsplasser.

– Her må det gjøres en innsats for å markedsføre de mulighetene Andøy har - med storflyplass og muligheter til flyfrakt av både fisk, videreforedlet fisk og ikke minst økt turisme. Høyre vil ha stort fokus på dette.

Solsvik legger ikke skjul på at arbeidet for å sikre framtida til Andøya Flystasjon vil bli en svært viktig sak fremover.

– Naturlig nok blir dette en kjempeviktig sak for Andøysamfunnet. Det er snakk om den største arbeidsplassen i Nord-Andøy utenfor kommunal sektor, men fokuset vårt er at dette er en svært viktig base for Forsvaret og NATO, sier Solsvik.

Kampsaker og troverdighet

For fire år siden lovet Andøy Høyre velgerne at de skulle fjerne eiendomsskatten. Høyre fikk velgernes tillit, og har vært det førende partiet i den borgerlige blokka som utgjør det politiske flertallet. Men Høyre har ikke holdt løftet de ga velgerne. Tvert i mot har de økt eiendomsskatten til lovens maksimalsats. Beate Stellander sier at dette må man være ærlige om - og innrømme at på dette punktet har man ikke lyktes.

– Eiendomsskatten er en usosial skatt, og det er en skatt vi er motstandere av. Det er imidlertid sånn at det i Andøy har vært politisk enighet om å prioritere tjenestetilbudet, fremfor å kutte i disse for å kunne fjerne eller redusere skattetrykket.

Ordfører Jonni Solsvik nikker, og sier partiet bare må erkjenne at det ikke har latt seg gjøre å fjerne eiendomsskatten.

– Både vi og andre partier innser at den i den rådende situasjonen er blitt et nødvendig onde, dessverre. Men det er riktig at vi ga et løfte vi ikke klarte å holde.

– Tror du det skader Høyres troverdighet hos velgerne?

– Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror folk ser at situasjonen er slik vi beskriver den, og at de fleste har forståelse for det. Selv om ingen av oss ønsker eiendomsskatt. Jeg tror også at folk ser at dette spørsmålet skiller seg fra de sakene vi nå går ut med som våre fanesaker i denne valgkampen, sier Solsvik.