Går alt etter planen vil værradaren være operativ i løpet av sommeren. Det opplyser Espen Aspestrand hos Meteorologisk Institutt på mobiltelefon fra toppen av Trolltind.

Ny kuppel til fjells

Aspestrand var på plass for å følge monteringa av det nye utstyret på Trolltind.

– Løftet av den nye radarkuppelen er nært forestående nå. Det skulle skjedd i formiddag, men vi ble noen timer forsinket på grunn av mekaniske småproblemer på toppen av Trolltind.

– Såfremt alt går som planlagt, når kan værradaren være i drift igjen?

– Jeg hadde håpet å få radaren i drift i løpet av helga. Men da vi demonterte noe utstyr i dag i forbindelse med reparasjonsarbeidet, ble det avdekket skader vi ikke har registrert tidligere. Dette medfører en liten forsinkelse.

– Nye deler vil bli satt i bestilling i dag, men med tanke på at ferietida står for døra, kan det fort gå noen dager og uker. Men vi tar sikte på å få den i drift i løpet av sommeren, sier Aspestrand.

Lynnedslag og stormskader

Det var i slutten av januar at et lynnedslag rammet værradaren, og slo ut elektronikken. Skadene ble omfattende, og flere deler ble ødelagte. Senere i vinter sørget voldsomme vindkast for å flerre av hele radarkuppelen. Reparasjonen er ventet å koste omlag 5,3 millioner kroner. Regjeringen bevilget denne summen til reparasjonen, slik at Meteorologisk Institutt slapp å finne dekning innen for egne budsjetter.

– Skadene på kuppelen fordyret reparasjonen betydelig. Vi ønsker i forbindelse med arbeidene å sikre radaren bedre mot lynnedslag i framtida, sa Kjetil Stiansen hos Meteorologisk Institutt til Andøyposten i forrige måned.

Radaren er viktig både for fiskere, Forsvaret og allmennheten. Geir Bøyum ved Meteorologisk Institutt sa tidligere i sommer til NRK at værvarslene har vært skadelidende av at radaren på Andøya har vært ute av drift.

– Det skal bli godt å få Andøyradaren tilbake i drift, sa Bøyum til NRK.

MONTERT: Fredag ettermiddag like etter klokka 1400 ble radarkuppelen løftet på plass oppe på Trolltind. Her et bilde fra radarstasjonen etter at den nye kuppelen er kommet på plass. (Foto: Roy Samuelsen)