Legedekning er noe som opptar innbyggerne i Andøy. til tider har det vært mangel på fast ansatte leger og stor bruk av vikarer. Håpet har ofte vært at lokal ungdom skal ta legeutdanning og komme tilbake til hjemkommunen som leger.

I år er det tre jenter, alle født i 1989, som har fullført sin legeutdanning og skal ta fatt på sin turnustjeneste.

Vilde Lehne Michalsen har fullført sin legeutdannelse i Trondheim og skal fra høsten i turnus ved Harstad sykehus.

– Det var litt tilfeldig at det ble legeutdanning. Jeg var usikker de første to årene, men underveis har det føltes riktig. Jeg har alltid likt og vært flink i realfagene. Det hadde nok vært mer intellektuelt utfordrende å bli sivilingeniør, men jeg trengte noe som er utfordrende ut over det faglige. Det mellommenneskelige gir den ekstra dimensjonen, sier Vilde.

Hun sier at studiene har vært krevende.

– Man skal lese masse og det krever god hukommelse og masse disiplin, sier Vilde.

– Kan du tenke deg å komme tilbake til Andøy som lege?

– Jeg synes nok Andøy blir for lite, sier hun.

Vilde sier at hun ikke har bestemt seg for noe videre spesialisering i faget.

– Håper å komme tilbake

Trine Sellevold tenkte å bli lege allerede på videregående. Det var bare en liten hake.

– Mitt store problem var at jeg egentlig ikke var så glad i realfag. Heldigvis gjorde gode lærere i fysikk, matte og kjemi dette mye enklere enn fryktet, og jeg må spesielt trekke fram min matte- og fysikklærer Therese Svarte. Hvorfor jeg vil bli lege har nok endret seg ettersom jeg har studert. Akkurat nå er det en blanding av faglig interesse og muligheten til å bruke denne til å hjelpe mennesker i alle faser av livet, sier Trine, som godt kan tenke seg å komme tilbake til Andøy som lege.

– Det har jeg alltid villet, og jeg er virkelig glad i Andøya. Jeg håper det vil bli mulighet for det i fremtiden, ettersom det er allmennlege både jeg og min samboer ønsker å bli, sier Trine, som skal i turnustjeneste ved Sandnessjøen sykehus.

Hun har heller ikke bestemt seg for videre spesialisering.

– Det eneste som er utelukket er psykiater og ortoped - uten å si noe negativt om noen av disse yrkene. Akkurat nå nyter jeg bare å få være uteksaminert, og legger all spekulasjon om det temaet til side inntil jeg må søke jobb på nytt om 1,5 år, sier Trine.

– Artig å få prøve seg

Den tredje Andøy-jenta som nå har fått sine legepapirer er Maya Olaisen fra Andenes.

– Legeyrket virket spennende. Jeg hadde lyst på en god utdannelse og en utfordrende jobb, sier Maya om valget av yrke.

– Studiene har til tider vært krevende, men du kommer inn i et miljø og et fag. Det var nesten mer krevende å komme inn på studiene, sier Maya.

Hun skal ha sin turnustjeneste ved St. Olavs hospital i Trondheim. Hun er allerede i gang som sommervikar.

– Jeg har jobbet underveis i studiet, så den første konsultasjonen var som forventet. Men det er artig å komme i gang og få prøve seg litt, sier Maya.

Hun tviler på at hun kommer tilbake til Andøy som lege.

– Jeg har lyst til å jobbe ved et stort sykehus, og det er det ikke i Andøy, sier Maya.

Og hun har allerede planene klar for spesialisering.

– Planen er å bli gastro-entrolog, som er spesialist innenfor mage og tarm. Men det kan jo endre seg etter hvert, sier Maya.