Det sier ordfører i Andøy, Jonni Solsvik til VOL. Han vil ikke være med å danse krigsdans med ordførerkollega i Sortland, Grete Ellingsen, som i dag gikk til angrep på forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen etter at det av lekkede forsvarsdokumenter kom frem at forsvaret vurderer å foreslå at Kystvakta flyttes fra Sortland og at Orion fases ut og at basen flyttes til Evenes.

Les også: Vil fase ut Orion med droner

Solsvik mener det nå er viktig å legge vekk krigstypene og heller se forsvarsbildet som helhet.

- Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide har pålagt Forsvarssjefen å legge frem to økonomiske alternativer for videre organisering og drift i forsvaret i Fagmilitært råd i oktober. Disse lekkasjene som kommer er fra hemmelighetsstemplede møter i forkant av dette er uheldig og skaper et feil bilde av situasjonen. De er tatt ut av kontekst og skaper en usikkerhet og frykt som ødelegger totalt for den jobben som skal gjøres, sier Solsvik.

- Den økonomiske hverdagen i forsvaret har vært dårlig lenge. Det har vært kuttet og nedskjært over tid, og det er ut fra denne hverdagen Forsvarsjefen nå må legge en plan for videre drift. Det disse lekkasjene viser er at dagens situasjon ikke er bærekraftig og det er det som må være fokuset til oss ordførere som sitter som ledere i vertskommunene for forsvarets installasjoner, sier Solsvik, som dermed ikke ønsker å være med på en smulekamp i media.

- Når slik informasjon kommer ut. Informasjon som er uferdig og er ute av kontekst, så blir det uheldig for meg å gjøre som andre ordførere, nemlig å gjøre det en gjerne skal, å verne om egen kommune og dens interessere. Jeg velger å heller prøve å legge fokus på det som er viktig, nemlig forsvaret og dens fremtid som helhet.  Det at forsvaret styrkes vil også føre til at vi som er vertskommuner for forsvarsinstutisjoner vil få det vi er på jakt etter.

- Trygg på styrking

For Solsvik er overbevist om at forsvarets tilstedeværelse i nord vil styrkes.

- Det er kommet et nytt trusselbilde internasjonalt den siste tida. Forsvarssjef og Forsvarsminister har tidligere sagt det, og derfor er jeg ikke i tvil om at det også er tilfelle, sier han og avslutter.

- Jeg vil ikke uttale meg noe mer før fagmilitært råd har lagt frem sin anbefalning i oktober. Alle lekkasjer eller spekulasjoner frem til det er noe som ikke kan tas seriøst.