Kystverket har i sommer investert omlag tre millioner kroner i en omfattende rehabilitering av Andenes Fyr.

– Toppen er ikke malt?

Fasaden på landemerket er blitt sandvasket, primet og malt. I tillegg har vinduene i fyret fått nye glass montert. Under arbeidet har fyret vært «pakket inn» i stillas og duk. Forleden ble fyret «avduket».

Innbyggerne på Andenes gleder seg over at fyret er blitt oppgradert og malt. Men den tydelige fargeforskjellen i malinga har fått folk til å stusse.

– Har de tatt ned stillaset uten å gjøre seg ferdig? Toppen er jo ikke malt, sa en forbipasserende mann da undertegnede fotograferte den mye omdiskuterte fargeforskjellen.

Hevder det vil rette seg

Seniorrådgiver Terje Abrahamsen hos Kystverket er prosjektleder for rehabiliteringa. Han sier fargeforskjellen skal skyldes at det meste av fyret er malt med malingssprøyte, mens noe er rullet.

– Det er samme maling og farve som er benyttet hele veien. Men på toppen turte man ikke spraye malingen på, grunnet vind og fare for at omgivelsene skulle bli rammet. Derfor ble malingen rullet på øverste del.

– Firmaet som har utført jobben forklarer at dette har ført til en glansforskjell, men påstår hardnakket at dette vil utjevnes når malingen får herde, sier Abrahamsen.

– Skal ikke se slik ut

Abrahamsen sier han var tilstede da stillasen ble demontert.

– Entreprenørene hadde orientert meg på forhånd om nyansen, og vi har en god dialog med dem. Vi vil la det gå noen dager for å se om fargeforskjellen utliknes når malingen er herdet.

– I motsatt fall vil arbeidet med å rette opp dette bli en jobb for fjellklatrere, spøker han.

– Men jeg kan love folk og turister på Andenes at fyret ikke skal se slik ut. Det varige resultatet kan ikke forbli slik. Så dersom herding ikke løser problemet, må entreprenøren ordne opp i dette, sier Abrahamsen.