Andøy har før flere lokale produkter, som såpe fra Alveland og ost fra Nordtun gård på Bø. May Johannessen lager blant annet en egen kaffeost, så da er jo på sin plass at Andøy også får sin egen kaffe, brent på Andenes.

Nordlyskaffe

Kaffehuset Strøm Eriksen har nå fått på plass sitt eget kaffebrenneri i lokalene i Storgata. Tirsdag ble første ladning med «Nordlyskaffe» produsert.

– Vi regner med at kaffen er i butikkene til helga, sier Trond og Vanja og viser frem kaffeposene. På posene kan du lese hvilken gård som har dyrket kaffebønnene, hvor sterkt nordlys det var da kaffen ble brent og en såkalt QR-kode som hjelper deg å finne en app til telefonen din der du selv kan se nordlysvarsel basert på data fra Andøya Space Center i Oksebåsen.

Hjelp fra kaffeguru

De to lokale gründerne holder ikke på helt alene i starten. De får hjelp med kaffebrenningen av Måns Akne Andersson, som er en guru innen kaffebrenning i Norge.

– Jeg har drevet med dette i sju år, sier Andersson til Andøyposten.

Kaffehuset satser på å nå kunder også utenfor Andøya.

– Vi håper at Nordlyskaffen skal treffe vinterturistene og da er jo Tromsø aktuelt. I tillegg skal vi lage den offisielle kaffen til «Fæsterålen» som går av stabelen på Sortland i august, sier Trond.

Kaffebønnene har brenneriet hentet fra Columbia og Honduras.

– Etter hvert regner jeg med at vi blir å ta inn mindre partier av spesielle bønner, basert på sesong og tilgjengelighet. Fordelen med et lite brenneri, er at kaffe kan spores tilbake til den gården der kaffebønnene er dyrket. Det kan du ikke gjøre med kaffen du normalt kjøper. Den er som regel en miks av forskjellige bønner, sier Trond.