Fyret på Andenes ble bygget i 1859. På hjemmesiden til Norsk fyrhistorisk forening kan man lese at «fyrtårnet har stor aldersverdi og høy grad av opprinnelighet. Fyret har meget stor miljøbetydning som del av havnen og bebyggelsen på Andenes».

Med sin plassering ytterst på vestsiden av Andenes blir det lagt merke til der det ruver 40 meter opp. Og det er ikke bare sjøfolk og lokalbefolkningen som legger merke til Fyret. Det gjør også turister.

Verdens underverker

Den engelske avisen The Telegraph skrev nylig om verdens sju underverker. Ett av dem er fyrtårnet i Alexandria i Egypt. Det ble bygget en gang mellom år 280 og 247 før kristus, og målte 137 meter. Det var lenge et av de høyeste menneskeskapte byggverkene i verden. Det ble skadet av jordskjelv en gang mellom 956 og 1323, og stod som en ruin frem til 1480. Da ble restene av fyret brukt til et middelalderfort som fortsatt står på stedet.

Finnes det så et eksisterende fyr som kan fylle rollen som underverk på lik linje med fyrtårnet i Alexandra? Et opplagt svar kan være fyrtårnet i Jeddah i Saudi Arabia. Det er 133 meter høyt og er med det verdens høyeste fyrtårn.

Eller så kan man se på de vakreste, og det er her The Telegraph mener at fyret på Andenes kommer inn.

– Blant de vakreste fyrtårnene i verden har vi fyrtårnet på øya Lindau i Bodensjøen i Tyskland, fyrtårnet på Key Biscayne i Florida og fyrtårnet på Andenes i Norge, skriver reisejournalist Oliver Smith.

Han har besøkt Andenes i sommer, og fant til sin skuffelse at fyrtårnet var dekket med stilasjer.

– Men utfra bildene jeg har sett, er det virkelig vakkert fyrtårn, skriver han i en epost til Andøyposten.

– En lysende nyhet

Fyrentusiast Svein Spjelkavik mener artikkelen i The Telegraph er en lysende nyhet.

– Fyret på Andenes har en helt fantastisk beliggenhet. Jeg har alltid synes at det er virkelig flott, men så er man jo kanskje litt partisk siden man har en geografik tilknytning til det. Det har derfor stor vedi når noen utenfra sier dette, sier Spjelkavik.