Det som begynte med feiringen av Thore Nilssens 60-årsdag på plena utenfor huset hans på Stave, har utviklet seg til å bli en årlig festival og et musikalsk høydepunkt for mange.

– Stor dugnad

– Vi kjører det samme konseptet som tidligere år og vi som sitter i styret har som motto at vi gjør dette av glede for å glede andre, for da gleder vi oss selv, sier Svein Tore Larsen, mens teltdukene dras på plass over oss.

– Det var en del av ideen da vi startet, at når vi hadde det artig, så kunne også andre få være med, sier Nilssen. Medregnet bandene som spiller er det omkring 60 personer i sving for å for å gjennomføre festivalen.

– Alle stiller opp frivillig, også bandene, så dette er en gedigen dugnad, sier Larsen, og understreker at styret ikke en gang tar ut kjøregodtgjørelse, fordi pengene heller skal brukes til å videreføre festivalen. Årets samarbeidspartnere på arrangementssiden er IL Andøygutten og Norsk Folkehjelp Andøy.

– Vi synes det er positivt å kunne bidra til ungdom og idrett, og Andøygutten trenger for eksempel penger til nytt klubbhus, sier Larsen.

– Kommer fra hele Hålogaland

Sjåbergfestivalen har blitt en populær festival for bobilfolket, og i fjor var det 63 bobiler som stod parkert på campingen hele helga.

– Vi håper på 163 i år, sier Nilssen med et smil, og lover at de har plass til alle som vil komme, både på campingen og i festivalteltet. Han forteller at det kommer folk fra hele Hålogaland.

LES OGSÅ: Besøksrekord for Sjåbergfestivalen

– Hele Vesterålen, Lofoten og Harstad er godt representert blant publikum, sier Nilsen, som selv bor i Harstad.

– Vi har plass til de som ønsker å komme, og skulle det bli veldig mange, så kan vi bare åpne veggene på teltet. Vi håper på litt overskudd i år, slik at vi kanskje kan utvide hovedteltet til neste år, sier Nilssen.

Arven debuterer

På scenen både fredag og lørdag finner man gamle helter i band som Savages, Sullivans, BOSS band og Stressless. «Band with no name» fra Øksnes har Tormod Hansen fra Sullivans i besetningen, mens «Ei snill stund» ble født så sent som 5. juledag i fjor.

– De oppstod under julejammen og har medlemmer som Tore Norheim Hagtun, Anders Eriksen og søstrene Hilde og Tonje Jacobsen, sier Larsen. Han gleder seg også stort til lørdagens familiedag, der både «The Cheaters» og Arven spiller. Det blir også stands, med blant annet husflid, sjokolade og en vaskekte gitarmaker.

– Arven har sin debutkonsert, og består av søsknene Anders, Anneline og Vegard, samt nevøen Sebastian. De er vi spente på, og jeg tror det blir bra, sier Larsen, som sammen med Nilssen og alle de andre frivillige i Sjåbergfestivalen håper mange legger turen til Stave i helga.

– Vi starter faktisk på torsdagskvelden med grilling, for mange bobilfolk har meldt sin ankomst allerede da, sier Larsen.