– Du forventer ikke ulendt terreng når du skal krysse en vei, sier Holst.

Andøyposten skrev lørdag om alle asfalthullene i gatene på Andenes.

– Vi skal gjøre en vurdering nå etter sommeren om det finnes midler til å kjøpe noen containere med asfalt. En faktor vi må tenke på, er at gjør vi ikke noe i år, så er hullene større til neste år. Men har man ikke penger, så har man ikke penger, sa Stein Andreassen i Andøy kommune.

Nå har imidlertid asfalthullene fått helsemessige konsekvenser.

Det som skulle være en koselig skolejubileumshelg for Lill Solveig Holst, endte i stedet med tur til Stokmarknes sykehus og gipset fot.

– Vi skulle gå fra Andenes skole til kirkegården. Vi gikk i flokk, og jeg så ikke ned. Jeg er vant til å gå i ulendt terreng, men du forventer ikke ulendt terreng når du skal krysse en vei, sier Holst, via telefon fra baksetet i bilen på vei sørover til Kløfta, der familien bor.

Hun gikk dermed glipp av festmiddagen lørdag, og hennes mann gikk glipp av Gardens oppvisning på Andenes. I stedet ble det kjøretur til Stokmarknes.

– Jeg har i tillegg revmatisme i armene, så det er ikke helt enkelt for meg å bruke krykker, sier Holst, som allerede fredag reagerte på hullete gater på Andenes.

– Mannen min kjørte meg ned til Riggen fredag, og vi måtte jo kjøre slalåm mellom alle asfalthullene på vei dit. Jeg har forstått at mange av gatene på Andenes ble skadet i forbindelse med arbeidet med Miljøgata. I så fall burde Statens vegvesen sørge for å reparere gatene etterpå, sier Holst.

– Trasig, sier ordføreren

Ordfører Jonni Solsvik delte selv ut pins til skolejubileet Lill Solveig Holst deltok i fredag.

– Jeg synes det er trasig at hun brakk foten, sier Solsvik.

Han er klar over manglende veivedlikehold på Andenes.

– Vedlikehold av veiene er avhengig av de budsjettene vi setter. At det ikke er godt nok vedlikehold av de kommunale veiene i Andøy og særlig på Andenes, vil jeg ikke bestride. Jeg synes ikke noe særlig om at vi har veier som er slik, sier Solsvik.

Han sier at det kontinuerlig jobbes med vedlikehold av veiene, men at pengene begrenser innsatsen.

– Det jobbes hele tiden med at veiene i Andøy skal være best mulig innenfor de rammene vi har, men rammene er på et mye lavere nivå enn de burde være. Jeg så nylig at etterslepet på vedlikehold av kommunale veier i Norge er på flere titalls milliarder kroner. Det blir gjerne slik at man flytter penger fra vedlikehold til andre viktige oppgaver som kommunene har, sier Solsvik.

Formannskapet hadde møte mandag. Her foreslo rådmannen ytterligere kutt i rammene til teknisk avdeling.

Rådmann Kirsten Lehne Pedersen vil kutte 700.000 kroner, først og fremst fra vedlikehold av kommune bygg, men også fra vedlikehold av kommunale rammer.

Politikerne hadde ingen alternative forslag å komme med.