GAZA: Åshild Eliassen har deltatt i 19 oppdrag for Flyktninghjelpen og NORCAP. Her sammen med to skoleelever i Gaza i fjor. Foto: Privat

Flyktninghjelpen skriver at Eliassen nylig kom tilbake til Norge etter sitt 19. NORCAP-oppdrag. NORCAP er Flyktninghjelpens beredskapsorganisasjon. Det 19. oppdraget var til en flyktningleir i Rwanda, der Eliassen har hjulpet til med å etablere skole for ungene i leiren.

– Vi hadde 1.800 førsteklassinger til den første skoledagen. Det var så mange at vi ikke fikk plass til alle i de 11 midlertidige skolelokalene med 66 klasserom, så vi måtte improvisere, sier Eliassen til Flyktninghjelpens nettside.

- En utrolig erfaring

Eliassen har arbeidet i konfliktområder over hele verden og i kriseområder, som etter jordskjelvet på Haiti.

Hun ble nylig hedret ved hovedkontoret til Flyktninghjelpen i Oslo. NORCAP-direktør Benedicte Giæver sa at Eliassen var en inspirasjon for sine kolleger i NORCAP.

– Du har en utrolig erfaring, og det er imponerende at du fortsatt vil bidra til vårt arbeide. Det er uten tvil et betydelig antall barn som har nytt godt av ditt arbeide, sa Giæver.

– Åshild er en drøm å arbeide sammen med. Hun er alltid positiv, villig til å tlpasse seg og har en positiv innstilling til å gjøre det beste ut av situasjonen, sa Ingvill Tvete, som ledet det seneste oppdraget Eliassen har vært på.

Hun har møtt tusenvis av mennesker rundt om i verden og blitt evakuert tre ganger. Hun synes likevel det mest utfordrende var å være på oppdrag der hun ikke fikk møte folk.

– Jeg måtte sitte på et kontor og skrive rapporter. Det er sikkert viktig, men jeg liker bedre å gå ut og se ting med egne øyne og ha samtaler med de vi prøver å hjelpe, sier Eliassen.

- Lytt til lokalbefolkningen

Hun sier at det viktigste nødhjelpsarbeidere kan gjøre er å lytte til lokalbefolkningen.

– De som er berørt av krisene må behandles med respekt og verdighet og vi må må høre hva de trenger. Det skaper større muligheter for å lykkes, for da vil de fortsette å jobbe etter at vi har dratt, sier Eliassen.