Statens vegvesen skal i løpet av høsten montere vindvarslingsanlegg og vegbommer som kan fjernstyres dersom vegen over Kjølhågen på Andøya må stenges. Elektro Bodø AS har fått anbudet med montering av anlegget til en pris av rundt 3,2 millioner kroner.

– Vi regner med å skrive kontrakt i neste uke, og at arbeidet starter umiddelbart etter det. Det er imidlertid utstyr som skal bestilles og bygges, slik at det går sikkert noe tid før det skjer noe på selve vegstrekningen, sier Per Egil Iversen i Statens vegvesen.

Vindvarslingsanlegget kommer som en konsekvens av at Meteorologisk institutt avvikler Værtjenesten ved Andøya flystasjon fra nyttår. Værtjenesten og Statens vegvesen har hatt et samarbeid i forhold til å avgjøre når vegen over Kjølhågen skal stenges på grunn av vindforholdene.

Fra nyttår er det Avinors personell ved Andøya lufthavn som skal levere værobservasjoner fra flyplassen, og da opphører samarbeidet i forholdet til vegen over Kjølhågen.

Værstasjon

I tillegg til vindvarslingsanlegget har Statens vegvesen også montert en værstasjon på Kjølhågen. Denne gjør en rekke målinger, og vil i tillegg ha et kamera der bildene blir å finne på internett,

– Værstasjonen måler lufttemperatur, luftfuktighet, nedbør, vind og temperatur i vegbanen. Dette er data som brukes av entreprenørene som brøyter veien for å se hva slags tiltak som må iverksettes. Vi har ingen løsning slik at publikum kan se disse dataene på internett. I tillegg er det satt opp et kamera i retning mot Andenes. Bildene fra dette kameraet vil man finne på nettsidene til Statens vegvesen, sier Lisbeth Nilsen i Statens vegvesen.

– Når blir stasjonen operativ?

– Stasjonen er montert, men vi mangler strøm dit. Jeg har ikke helt oversikt over når det vil være på plass, sier Nilsen.

Hun sier at vindvarslingsanlegget som skal monteres senere i høst, skal bruke vindmåleren som er montert i toppen av værstasjonen på Kjølhågen.

Klæva

Statens vegvesen har også montert kamera i Klæva langs fylkesveg 976. Kamera står på nordsiden av tunnelen, og du ser så vidt utsiktspunktet på turistvegen i høyre kant av bildet.

– Dette er for at de som har med vintervedlikehold skal kunne se hvordan veibanen er. I tillegg har vi hatt et problem med at bølger vasker ut veien her, og kameraet gjør at vi kan følge med det, sier Nilsen.

Hun sier at Statens vegvesen ikke har planer om flere kameraer eller værstasjoner i Andøy. Webkameraet i Klæva finner du på www.vegvesen.no. Trykk på «Trafikk», videre på «Reiseinformasjon» og deretter på «Webkamera». Da får du opp et kart med oversikt over alle kameraene som Statens vegvesen har. Ved å trykke på kameraet på Andøya får du opp bilde fra Klæva.

Etter hvert som kameraet på Kjølhågen blir operativt, vil det også dukke opp på det samme kartet.

Firmaet Scanmatic AS har levert mange av værstasjonene som Statens vegvesen bruker og firmaet har også laget en såkalt App til smarttelefoner (iPhone og Android) der du også kan finne oversikt og bilder fra kameraene til Statens vegvesen. Appen heter «Veivær».

Her kan du se bilder fra webkameraet i Klæva.